Amnesty: strijdende partijen Oekraïne schuldig aan marteling

Een pro-Russische separatist nabij Donetsk. Volgens Amnesty International maken de strijdende partijen in het conflict zich schuldig aan marteling.
Een pro-Russische separatist nabij Donetsk. Volgens Amnesty International maken de strijdende partijen in het conflict zich schuldig aan marteling. Foto ANP/EPA/STR

De pro-Russische separatisten in Oost-Oekraïne hebben zich de afgelopen maanden schuldig gemaakt aan ontvoeringen en het martelen van activisten, betogers en journalisten. Maar ook pro-Oekraïense strijders hebben misdaden begaan, hetzij in mindere mate.

Dat staat in een nieuw rapport van Amnesty International. Volgens Amnesty zijn er sinds april honderden mensen ontvoerd in de regio’s rondom Donetsk en Loehansk:

“Het leeuwendeel van de ontvoeringen is het werk van gewapende separatisten. De slachtoffers worden vaak onderworpen aan misselijkmakende mishandeling en marteling.”

Maar ook diegenen die gelieerd zijn aan de regering in Kiev begingen misstanden. Een bron in Marioepol, een stad die dan in handen van de ene dan in die van de andere partij viel, hoorde hoe een gevangengenomen separatist kermde van de pijn toen hij werd ondervraagd.

Amnesty roept de regering in Kiev op alle verhalen over ontvoeringen en martelingen centraal te registreren en elk geval grondig te onderzoeken:

“Het is tijd om een inventaris op te maken van wat er is gebeurd en deze vreselijke praktijken een halt toe te roepen.”

(Novum)