Iedereen een optiepakket. Dat wil Euronext

empty studio background and flash light on light green

Beursbedrijf Euronext probeert eens iets nieuws. Zelf noemen ze het een ‘innovatieve vorm van beleggen’. Vanaf vandaag zijn in Amsterdam en Brussel een nieuw soort aandelenopties te koop: ‘spotlightopties’. Kortlopende opties in kleine en middelgrote bedrijven.

Doel: de beurs voor beleggers interessanter maken. Maar werkt het ook?

Eerst even: opties. Hoe zat het precies?

Kort samengevat: een optie geeft je het recht om in de toekomst een aantal aandelen - standaard honderd - voor een bepaalde prijs te kopen of verkopen.

Stel, je overweegt te beleggen in Philips, maar je twijfelt. Dan kun je voor een koopoptie (call-optie) gaan. Je spreekt dan af dat jij het recht hebt een bepaald aantal aandelen te kopen voor 32 euro per stuk: de huidige waarde. En je bepaalt hoe lang je dat recht wil hebben, meestal ergens tussen drie en twaalf maanden.

Daarvoor betaal je per aandeel een premie. Die is afhankelijk van de looptijd van de optie en van de mate waarin de waarde van het aandeel schommelt op de beurs, de volatiliteit.

Stijgt de beurskoers naar bijvoorbeeld 34 euro, dan kun je de aandelen kopen voor minder dan de marktwaarde en maak je dus meteen winst. Daalt de koers en blijft hij onder de 32 euro, dan is er weinig aan de hand. Je had alleen een optie en geen verplichting. Nadeel: je bent uiteraard wel je premie kwijt.

Het omgekeerde, een verkoopoptie (put-optie), bestaat ook en werkt als een recht om te verkopen. Bij een koersdaling maak je dan juist winst. Maar gaat de koers omhoog, dan heb je pech: je bent in dit geval de premie kwijt.

Wat is vandaag nieuw in Amsterdam?

Een nieuw soort opties: spotlightopties. Die lopen korter dan gebruikelijk, namelijk één, twee of drie maanden. Daardoor kan in veel gevallen de premie die je ervoor moet betalen, relatief laag zijn. En kun je er bovendien mee inspelen op korte termijn veranderingen: bijvoorbeeld wanneer een bedrijf op het punt staat een nieuw product aan te kondigen. Dat maakt het, zo hoopt althans beursbedrijf Euronext, een aantrekkelijke investering met een reële kans op winst en, als het mis gaat, een beperkt verlies.

Euronext wil met de nieuwe opties vooral de aandelen van kleine en middelgrote bedrijven wat meer onder de aandacht brengen. Vandaar ook de term spotlight. Lukt dat, en neemt de handel in die aandelen toe, is dat weer goed voor de waarde van de beurs, voor de ondernemingen, en voor het Damrak als geheel.

Het is een logische stap voor Euronext. Het bedrijf is afgelopen maand door eigenaar InternContinental Exchange (ICE) zelf naar de beurs gebracht en toen ook meteen afgesplitst van de New York Stock Exchange. Daardoor kan Euronext zich volgens beleggingsspecialist Erik Mauritz van RBS Benelux nu beter op de lokale markt richten en bovendien de derivaten-tak (waar opties toe behoren) weer aanjagen.

    • Harrison van der Vliet