Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Ajaxhooligans veroordeeld voor drugshandel

Foto ANP / Olaf Kraak

Vijf leden van de harde kern van Ajax zijn veroordeeld voor betrokkenheid bij een drugsbende. De twee hoofdverdachten, Daan van der E. en Tamara F., maakten onder meer xtc en speed in hun woning in België en kregen respectievelijk vijf en vier jaar cel opgelegd van de rechtbank in Amsterdam.

Van der E. is een bekende drugscrimineel. Samen met F. was hij in juni 2012 al veroordeeld tot een lange gevangenisstraf voor drugsdelicten. Het hoger beroep in die zaak loopt nog en in afwachting daarvan waren ze op vrije voeten. De rechtbank rekent het ze erg aan dat ze direct weer het foute pad op gingen.

Een derde verdachte fungeerde als hun plaatsvervanger. Ook sloot hij zelf drugsdeals en stuurde hij koeriers aan. Hij kreeg drie jaar cel.

De overige twee verdachten hadden kleinere rollen. Zij zaten al bijna een jaar in voorarrest en dat vond de rechter genoeg. Ze hebben een gevangenisstraf gekregen die gelijk is aan de duur van hun voorarrest en daarnaast een taakstraf van 150 uur. (Novum)