Aantal faillissementen op laagste niveau in drie jaar

Een mededeling op het raam van juweliersketen Siebel die per direct alle 36 winkels en de webshop heeft gesloten. ANP BART MAAT Foto ANP/Bart Maat

De rechter heeft afgelopen maand nog niet eerder zo weinig faillissementen hoeven uit te spreken. Lag het aantal in mei nog op 552, daar was dat in juni 464. Dat is het laagste niveau in drie jaar tijd.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldt dat vanochtend. Gekeken naar het aantal faillissementen in juni vorig jaar is de daling nog groter. Toen gingen maar liefst 712 bedrijven bankroet.

Het grootste deel van de daling, bijna de helft, is toe te schrijven aan de specialistische dienstverleners. Ook in de bouw hoefde de rechter veel minder vaak een faillissement uit te spreken.

Het aantal faillissementen is in de handel en de financiële dienstverlening nog steeds hoog: respectievelijk 101 en 86. Ook het driemaandsgemiddelde is lager uitgevallen. Was dat eerder zeshonderd, ligt dat nu op 577.

In een eerder op de dag verschenen rapport voorspelt ING dat de daling de komende tijd maanden zal doorzetten. De bank denkt dat het aantal faillissementen over het hele jaar op achtduizend zal uitkomen, wat een daling van 15 procent is. Vorig ging er nog een recordaantal van 9.400 bedrijven failliet.

    • Philippus Zandstra