Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Defensie

‘50 doden bij luchtaanval Oekraïne’ - Rusland sluit grensovergangen

Foto ANP/EPA/STR

Bij zware gevechten in het oosten van Oekraïne zijn volgens het Oekraïense leger vijftig separatisten gedood. Ook zijn er vier regeringssoldaten omgekomen. Door het oplaaiende geweld heeft Rusland drie grensovergangen gesloten.

Update 13.35 uur - De BBC meldt dat bij een raketbeschieting door pro-Russische separatisten dertig Oekraïense soldaten zijn omgekomen. De aanval in de regio Loegansk zou volgens de autoriteiten zijn uitgevoerd met een Russische Grad-raket, die moet worden gelanceerd vanaf speciale trucks.

De vijftig separatisten die vanochtend zijn omgekomen zouden zijn gedood door een luchtaanval, nabij de grens met Rusland. De rebellen hebben nog niet gereageerd op de claims van het leger, aldus Reuters.

‘Strijdende partijen martelen’

Bij andere gevechten in het oosten van Oekraïne zijn vier regeringssoldaten gedood. Twee soldaten en een grenswacht kwamen te overlijden nadat hun pantserwagen op een mijn reed, een vierde soldaat werd gedood bij gevechten in Karlovka. Daarnaast zijn er vijf mijnwerkers gedood toen hun bus werd geraakt door een mortiergranaat.

Door de gevechten heeft Rusland vannacht drie grensovergangen bij Donetsk gesloten. Het offensief van het Oekraïense leger dat is ingezet na het aflopen van het staakt-het-vuren van vorige week, drukt de rebellen steeds verder in de richting van de grens met Rusland. De douanebeambten zijn volgens een woordvoerder van de veiligheidsdienst FSB geëvacueerd. De grenswachten blijven op hun post.

Eerder vanochtend publiceerde Amnesty International een rapport over mensenrechtenschendingen in het gebied. Zowel de separatisten als het Oekraïense leger maken zich volgens de organisatie schuldig aan marteling.