Zo vlinder je een kip

illustratie jet peters

Met mijn scherpste keukenmes stond ik voor hem. Zonder aarzeling hief ik mijn hand en stak ik het vlijmscherpe wapen met een soepele beweging in zijn rug.

De romp bood nog redelijk wat weerstand en zo nu en dan moest ik iets meer kracht zetten.

Ik hoorde de ribbetjes knappen terwijl ik met een zagende beweging langs zijn ruggengraat naar boven ging en op dezelfde manier langs de andere kant van zijn rug weer naar beneden.

Zodra ik klaar was met het snijwerk legde ik het mes aan de kant.

Het karwei moest worden afgemaakt met mijn handen. Met een harde ruk trok ik de ruggengraat los, ik draaide hem om zodat zijn voorkant naar boven lag en drukte vervolgens met al mijn kracht op z’n borstbeen om hem zo goed mogelijk uit te spreiden.

Met mijn hand schoof ik ten slotte onder het vel op zijn borst en uiterst secuur maakte ik overal het roze vlees los van het kale velletje.

Toen dat klusje was geklaard, deed ik voor het eerst een stap naar achter om mijn werk te bekijken.

Ik veegde mijn handen af aan mijn schort en wiste het zweet van mijn voorhoofd.

Een kip vlinderen is doorgaans niet het meest chique klusje in de keuken, maar wanneer je slachtoffertje eenmaal gevuld in de oven staat te garen en geuren, is de grove slachting ontzettend snel vergeten.

    • Stéphanie Versteeg