Zo brengen de kranten de uitschakeling van Oranje

De voorpagina's van vandaag. ANP / Jerry Lampen

Nederland werd met een kater wakker vanmorgen. Iedereen chagrijnig vandaag. De kranten maken het humeur er in elk geval niet beter op. Behalve de Spits dan: die drukte ook het winstscenario af.

Thuis voor de buis keken ruim negen miljoen mensen naar de wedstrijd, volgens Stichting Kijkonderzoek. Dat zijn er veel meer dan tijdens de wedstrijd tegen Costa Rica, toen ruim 7,6 miljoen mensen thuis keken. Cafékijkers zijn niet bij deze cijfers opgenomen.

Het grootste deel van ons land zag Nederland dus gisteren knokken en afgaan tijdens de penaltyreeks. De spelers reageerden zeer teleurgesteld op het verlies. Van Gaal dacht tot het allerlaatste moment dat we het wél zouden halen.

Dit is hoe de kranten vanmorgen het verlies van Oranje brengen.

AD: penaltydrama

“Droom van Oranje voorbij na missers van Vlaar en Sneijder”, schrijft het Algemeen Dagblad op de voorpagina. Het beeld: de rug van Vlaar, handen voor de mond. De cover van de het sportkatern slaat een andere toon aan: “Dapper Oranje buigt hoofd na 120 bloedstollende minuten en strafschoppen tegen Argentinië.”

“Hartverscheurend en hartverwarmend tegelijk. Bijna letterlijk stond het verrassendste Nederlands elftal aller tijden gisteren op de drempel van een WK-finale, vechtend als leeuwen, maar in de strafschoppenreeks ging het alsnog mis in São Paulo, na een zenuwslopende slijtageslag tegen Argentinië.”

De Telegraaf: droom voorbij

Veel streamers bij de Telegraaf. Droom voorbij. Penaltydrama doet Nederland de das om. Troostfinale wacht nog tegen Brazilië. Moegestreden Oranje strandt in zicht van de WK-eindstrijd. En: complimenten voor geweldig toernooi.

“Niemand verwachtte iets van Oranje op dit WK, maar de ploeg van Louis van Gaal bracht het Nederlandse volk prachtige euforische momenten, met de daverende overwinning op wereldkampioen Spanje, de miraculeuze ontsnapping in de achtste finale tegen Mexico en de zenuwslopende strafschoppenserie tegen Costa Rica, waar invaller-doelman Tim Krul de hoofdrol voor zichzelf opeiste. Maar geen plek dus in de eindstrijd zoals vier jaar geleden, geen kans om de verloren WK-finale van 1974 recht te zetten tegen de aartsrivaal.”

nrc.next: :’(

Geen tekst op de voorpagina, louter beeld. Van een huilende smiley, tegen een oranje achtergrond. Zij naar de finale, maar wij de grote verrassing van het toernooi, schrijft de krant.

“In de stromende regen van de Braziliaanse miljoenenstad São Paulo was het gisteren opeens over voor Oranje. Na een indrukwekkende tour op dit wereldkampioenschap voetbal was Argentinië in de halve finale na de strafschoppenserie te sterk. (…) Maar een voetbaltoernooi is meer dan alleen een resultaat en het harde verschil tussen uitschakeling of plaatsing voor de finale. Er is geen reden om zuur te zijn. Nederland mag zeer tevreden terugkijken op dit wereldkampioenschap.”

Trouw: penalty’s worden Oranje nu fataal

Een foto van een balende Vlaar, Kuijt legt een arm om hem heen.

“Op de strafschopstip, een ronde eerder nog een zoete plek van jubel en heldenverhalen, zeeg Oranje gisteren door de knieën, en daarmee kwam een einde aan de droom van een bondscoach, Louis van Gaal, en uiteindelijk die van het volk. Met een vechtersmentaliteit die zelden door een Nederlandse ploeg was vertoond, had Oranje vastgebeten in zijn opponent (0-0), die desondanks in extremis koel triomfeerde.”

De Volkskrant: de strijd is gestreden

De Volkskrant heeft weinig lof voor de prestaties van Oranje gisteren. De wedstrijd wordt door sportverslaggever Willem Vissers omschreven als “een gedrocht van een duel”.

“Eens moest dat voetbal van monumentale saaiheid toch een winnaar opleveren, want Duitsland heeft een tegenstander nodig in de WK-finale van zondag in Rio. Het werd Argentinië, dat na een monstrueuze wedstrijd de stafschoppen beter nam dan het Nederlands elftal. (…) De ploeg mag zich gebrek aan lef verwijten. In de laatste 240 minuten geen doelpunten, dan hoef je niet naar de WK-finale, zeker niet tegen de Duitsers.”

Spits: Jippie-ka-je motherf***** en ‘Gevloerd’

De Spits drukte twee voorpagina’s af: een voor het geval van winst en een voor het geval van verlies.

Twitter avatar ReintJanPotze Reint Jan Potze Jippie-ka-jee: de voorpagina van de Spits! (en binnenin de alternatieve voorpagina). Tja. http://t.co/Qnq3dbZTvu
    • Mirjam Remie