‘Vertrek van Jacco Verhaeren heb ik een beetje onderschat’

Ranomi Kromowidjojo doet niet mee aan de EK in Berlijn. Na het vertrek van haar mentor Jacco Verhaeren wil ze een nieuwe start maken.

Ranomi Kromowidjojo mist momenteel „de scherpte”. Foto ANP

Ze doet er geen seconde geheimzinnig over. Ja, ze heeft de afgelopen tijd een paar keer contact gezocht met Jacco Verhaeren. Ook al is die sinds januari bondscoach van Australië – en dus de baas van de concurrentie. Maar als iemand weet hoe haar lichaam en geest functioneren, dan is het Jacco Verhaeren.

Sinds het vertrek Down Under van haar oude coach, haar maatje, haar klankbord en vertrouwenpersoon, beleefde Ranomi Kromowidjojo (23) „een ontzettend turbulent jaar”, zoals ze het zelf uitdrukt. Eind vorige week maakte de drievoudig olympisch kampioene bekend dat ze afziet van deelname aan de EK in Berlijn, volgende maand. De reden: ze is ontevreden over haar progressie. „Het gaat goed, maar niet perfect”, zegt ze desgevraagd. „Dat is topsport: met ‘goed’ ga ik geen goud halen in Rio. Het moet perfect zijn.”

Ze incasseerde het nieuws van het vertrek van Verhaeren een jaar geleden als een kampioen: maak je geen zorgen over zaken waarop je geen invloed hebt. Life goes on. Maar sindsdien zwemt Kromowidjojo in woelig water. „Zijn vertrek heb ik een beetje onderschat”, erkent ze.

Sinds de beste Nederlandse zwemcoach aller tijden weg is, is het onrustig bij de bond, merkt Kromowidjojo. Maar ook in haar hoofd. „Iedereen is op zoek naar zijn plekje, naar een nieuwe Jacco, of juist niet naar een nieuwe Jacco. Hij was voor mij een klankbord, ik werkte elke dag met hem samen. Hij kon bij wijze van spreken aan mijn stem horen of ik ziek werd of dat ik fit was. Met een nieuwe coach is het altijd even uitvogelen. Jacco’s vertrek heeft heel veel ruis veroorzaakt en energie gekost.”

De eerste serieuze tegenslag in haar carrière werd kort na de Olympische Spelen in Londen in gang gezet. Daar was de Groningse sprintster uitgeroepen tot zwemkoningin toen ze onder leiding van Verhaeren goud had veroverd op de 50 meter vrije slag en het meest prestigieuze nummer, de 100 vrij. Maar Verhaeren was na al die jaren langs de badrand toe aan iets nieuws, en stortte zich vooral op zijn taak als technisch directeur bij de zwembond (KNZB).

Kromowidjojo vond in haar eigen trainingsbad onderdak bij Marcel Wouda. Maar nog geen maand nadat Verhaeren aankondigde naar Australië te emigreren stapte Kromowidjojo over naar Wouda’s jonge assistent Christiaan Sloof, met wie ze een betere „klik” voelde dan met de ingetogen Wouda.

Vorige maand trok de onervaren Sloof (27) zich plotseling terug; hij was tot het inzicht gekomen dat hij niet de juiste man is om Kromowidjojo naar ‘Rio’ te begeleiden. Voorlopig ligt die taak in handen van Patrick Pearson (32), talententrainer in Eindhoven en opgeleid door Verhaeren.

Halverwege de olympische cyclus is het de hoogste tijd voor een „reset”, zo motiveert Kromowidjojo haar rigoureuze ingreep. „Het is belangrijk om nu heel goed te kijken hoe ik ervoor stond in Londen, waar ik nu sta en wat er nodig is om in Rio weer kneiterhard te zwemmen.”

De komende weken zal ze tal van testen en onderzoeken doen om te zien hoe ze er voorstaat, samen met Pearson („Het klikt goed met hem”) en haar team van artsen, fysiotherapeuten, bewegingswetenschappers en voedingsdeskundigen. „Dan moeten we genoeg data hebben om een plan te maken voor de komende twee jaar.”

Ze ziet het vooral als „investering” voor de volgende Spelen. Maar ze ontkent dat het „fout” is gegaan, al spreekt ze van haar „meest instabiele seizoen”. Kromowidjojo: „Ik mis alleen net de scherpte. Het is een beetje verslonsd. Mijn heilige doel is goud in Rio. Daarom is dit een logische keuze.”

Spijt heeft ze niet, dat ze vorig jaar overstapte van Wouda naar Sloof. „Ik sta nog steeds achter mijn keuze voor Christiaan. Helaas was het net niet goed genoeg. Met Marcel moest ik ook heel eerlijk naar mezelf zijn of dit het nou was, of niet.”

Vandaar dat ze uiteindelijk opnieuw contact zocht met haar oude mentor in Australië. Verhaeren is strikt genomen eindverantwoordelijk voor de prestaties van – onder anderen – Cate Campbell, de grootste concurrent van Kromowidjojo. „Ik ben daar absoluut niet mee bezig”, zegt de Nederlandse zwemster daarover. „Hij maakt er gelukkig absoluut geen probleem van mij te adviseren, dat zou ook wel vreemd zijn. Jacco maakt zich nooit zo druk.”

Dat is precies de reden waarom Kromowidjojo zo aan diens mening hecht. „Jacco heeft een heel logische kijk op problemen. Dan is het soms wel fijn om hem even te bellen.”

Maar een stap naar het buitenland is volgens haar niet nodig. „Ik heb vorig jaar al heel goed nagedacht over wat ik wil. Maar ik kom steeds terug op Eindhoven. Dit is zo’n sterke, professionele setting. Ik denk dat je dit nergens in de wereld hebt. Dat zegt zelfs Jacco in Australië. Alles staat hier in het teken van topzwemmen.”

    • Rob Schoof