Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

Vannacht meer dan 300 doelen bestookt in Gaza - ’17 doden’

Palestijnen dragen hun bezittingen uit hun huis, dat is verwoest door een Israëlische luchtaanval.
Palestijnen dragen hun bezittingen uit hun huis, dat is verwoest door een Israëlische luchtaanval. Reuters / Mohammed Salem

De raketbeschietingen tussen Israël en Palestina gaan onverminderd verder. Zojuist zijn raketten afgevuurd vanuit Gaza op Tel Aviv. In Gaza-stad zouden zojuist drie mensen zijn omgekomen door een Israëlische aanval.

De Israëlische luchtmacht heeft vannacht meer dan driehonderd doelen in de Gazastrook bestookt, zo zegt een legerwoordvoerder tegen persbureau AFP. Daarmee komt het totale aantal doelen van Hamas die zijn aangevallen sinds het begin van operatie Machtige Klif op 750. De aanvallen zijn een reactie op het continu afvuren van raketten richting Israël door Hamas, aldus de woordvoerder.

In Tel Aviv ging het luchtalarm door de door Palestijnse militanten afgevuurde raketten. Het raketafweersysteem zou minstens twee van de projectielen hebben neergehaald, zo meldt persbureau Reuters op gezag van de Legerradio.

‘Vannacht 17 doden’

Volgens persbureau AFP zijn inmiddels 67 mensen uit Gaza omgekomen door het geweld, onder wie zeventien vannacht. In Khan Younis in het zuiden van Gaza kwamen zes mensen om bij een aanval. Bij een latere aanval op de stad werden twee huizen geraakt. Daarbij kwamen zeven mensen om, onder wie drie vrouwen en vier kinderen. Het is het grootste dodental door één aanval sinds het Israëlische offensief drie dagen geleden begon. Ook bij een aanval op het vluchtelingenkamp Nusseirat kwamen mensen om.

Hamas gaat intussen verder met het bestoken van Jeruzalem, Tel Aviv en Haifa, wat op recordafstand van Gaza ligt: zo’n 160 kilometer. Er zijn, voor zover bekend, geen Israëlische gewonden. Het geweld in de regio is sinds eind 2012, toen Israël een offensief tegen Gaza begon, niet meer zo hevig opgelaaid. Het geweld laaide op na de ontvoering en dood van drie Israëlische tieners. Later werd ook een Palestijnse tiener ontvoerd en vermoord.

VN-Veiligheidsraad bijeen

Vandaag komt de Veiligheidsraad voor een spoedoverleg bijeen. Arabische landen, Palestina en secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon zelf hadden daarom gevraagd. Of er een oplossing komt, is maar zeer de vraag. De Veiligheidsraad is sterk verdeeld over Israël en de Palestijnse kwestie. De Verenigde Staten hebben, als trouwe bondgenoot van Jeruzalem, vetorecht in de raad.