Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

Twee Spanjaarden gespietst tijdens jaarlijkse stierenrennen in Pamplona

Bij het jaarlijkse stierenrennen in het Spannse Pamplona hebben twee mensen een hoorn in hun been gekregen, aldus het Spaanse Rode Kruis. Vier andere mensen zijn niet gespietst, maar wel gewond geraakt. Ze zijn alle zes naar het ziekenhuis gebracht, zo schrijft persbureau AP vanmorgen.

Rennende stieren en mensen tijdens het jaarlijkse San Ferminfestival in Pamplona.
Rennende stieren en mensen tijdens het jaarlijkse San Ferminfestival in Pamplona. Foto Reuters/Eloy Alonso

Bij het jaarlijkse stierenrennen in het Spaanse Pamplona hebben twee mensen een hoorn in hun been gekregen, aldus het Spaanse Rode Kruis. Vier andere mensen zijn niet gespietst, maar wel gewond geraakt. Ze zijn alle zes naar het ziekenhuis gebracht, zo schrijft persbureau AP vanmorgen.

Er ontstond paniek toen één van de stieren een stuk harder door de straten van Pamplona rende dan de rest. Een aantal mensen werd door de dieren gelanceerd. Een van de mannen die gespiest werden is één van de auteurs van het boek ‘Fiesta: How To Survive The Bulls Of Pamplona’, aldus de Washington Post.

https://www.youtube.com/watch?v=QML_p85E9UQ

De stierenrennen duren de hele week, als onderdeel van het feest voor patroonheilige San Fermín. De dieren rennen naar de arena waar ze worden gedood. Sinds 1924 zijn vijftien mensen tijdens het festival overleden doordat ze door stieren op de hoorns werden genomen.

Een mondiaal evenement

In meer Spaanse dorpen en steden worden stieren waarmee later op de dag gevochten wordt, op deze wijze van kraal naar arena geleid. Maar in Pamplona oogt het parcours van deze encierro (insluiting) spectaculair, zo schrijft onze correspondent Merijn de Waal vandaag in NRC Handelsblad:

“En dankzij Ernest Hemingways novelle ‘Fiesta: The Sun Also Rises’ is het uitgegroeid tot een mondiaal evenement. Vanuit alle windhoeken van de wereld komen mensen meefeesten. Een ‘massificatie’, zo klagen veel Pamploneses, die hun feest een heel ander karakter geeft. En die de rennen zelfs zou bedreigen. “De encierros dreigen aan hun succes ten onder te gaan”, luidt een veelgehoorde zorg.”

Hemingways klassieker uit 1926 wekt nog steeds veel belangstelling. Vooral Amerikanen komen naar San Fermín in het spoor van hun landgenoot, al heeft de Nobelprijswinnaar zelf nimmer meegelopen. Maar ook Engelsen, Italianen, Fransen, Australiërs en Japanners. Touroperators bieden pakketreizen aan met ‘running with the bulls’ als hoogtepunt.

Lees de volledige reportage van onze correspondent (€): Dronken voor de stier uit rennen