‘TVM-ploegleider Priem zat onterecht vast in 1998’

Verslaggevers wachten in Montauban even met hun vragen over de dopingaffaire als ploegleider van de TVM-ploeg, Cees Priem, geëmotioneerd raakt. Foto ANP / Ed Oudenaarden

Toenmalig ploegleider Cees Priem van de wielerformatie TVM heeft in 1998 onterecht vastgezeten voor het onderhouden van een dopingnetwerk. Dat zeggen toenmalig TVM-renners Jeroen Blijlevens en Bart Voskamp vanavond in het televisieprogramma Andere Tijden Sport.

In maart 1998 haalde de Franse politie een vrachtwagen van de weg die onderweg was van Spanje naar Nederland met 104 ampullen van het verboden dopingmiddel epo. Vier maanden later, tijdens de Tour de France, werd Priem aangehouden. Twee weken zat hij vast in de gevangenis van Reims en in de vier maanden daarna moest hij zich dagelijks melden bij de autoriteiten. Uiteindelijk kreeg hij een voorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd, net als de Russische ploegarts Andrej Michailov en verzorger Jan Moors.

Ploegleider niet op hoogte van inhoud vrachtwagen

Documentairemakers Thomas Blom en Misha Wessel wisten Priem voor Andere Tijden Sport voor het eerst in zestien jaar aan het praten te krijgen over de zaak. Uit gesprekken van Blom en Wessel met twee van Priems voormalige renners, Blijlevens en Voskamp, blijkt dat de ploegleider niet op de hoogte was van de inhoud van de vrachtwagen. Ook Moors wist van niets. Het waren de renners zelf die de ampullen in Murcia, waar ze deelnamen aan de plaatselijke wielerronde, in een vrachtwagen hebben geladen.

De Tour van 1998 kwam, mede door de TVM-zaak, bekend te staan als Le Tour Dopage. Uiteindelijk stapten alle TVM-renners uit de koers. Blijlevens, viervoudig etappewinnaar in de Tour, werd vorig jaar ontslagen als ploegleider bij Belkin omdat hij had gelogen over zijn dopinggebruik.

    • Derk Walters