Economie

Stevige reorganisatie bij vleesverwerker Vion

APELDOORN - Nederlandse kalfsvleesverwerker ziet kansen. ANP JERRY LAMPEN
APELDOORN - Nederlandse kalfsvleesverwerker ziet kansen. ANP JERRY LAMPEN

Vleesverwerker Vion gaat de komende jaren flink in de uitgaven snijden. Er worden vijf tot tien Duitse vestigingen gesloten. Zo moet honderd miljoen euro worden bespaard. Ook in Nederland vinden gedwongen ontslagen plaats.

Dat zei de nieuwe topman Michiel Herkemij vandaag in een persconferentie, zo meldt de NOS. De maatregelen moeten ertoe leiden dat de Brabantse vleesverwerker op jaarlijkse basis ongeveer honderd miljoen euro minder gaat uitgeven.

Bij Vion werken bijna 6.700 mensen. Daarnaast zijn er volgens de NOS tussen de vier- en vijfduizend boeren afhankelijk van het vleesbedrijf. Vion heeft acht fabrieken in Nederland en 34 in Duitsland.

Vion al ruim twee jaar in het rood

Vion heeft al ruim twee jaar last van tegenvallende resultaten. In 2012 leed het bedrijf 830 miljoen euro verlies. In een poging weer wat lucht te krijgen, verkocht het vorig jaar de goedlopende bedrijfstak Vion Ingredients voor 1,6 miljard euro. Dat geld ging echter vooral naar de bank, terwijl Vion bleef kampen met tegenvallers op de West-Europese vleesmarkt. Vorig jaar leed het bedrijf een verlies van 136 miljoen euro.

Het verlies heeft meerdere oorzaken, zei onze economieredactie eerder:

“Om te beginnen, Vions expansiedrift. Vanaf zijn oprichting in 2001 kocht de vleesverwerker, onder andere met geleend geld, tal van slachterijen in Nederland, Duitsland en Groot-Brittannië op. Met als doel: het grootste vleesbedrijf van Noordwest-Europa worden.

Toen kwam de crisis. In een klap zakten de verkoopcijfers van vlees in. Maakte Vion in 2010 nog 80 miljoen euro winst, in 2011 was dat teruggezakt tot 14 miljoen. Daarna kwam het rood. Om de boel te redden heeft de vleesverwerker de afgelopen jaren kleine slachterijen gesloten en zijn Britse dochteronderneming verkocht.

Dat was niet genoeg. Uiteindelijk moest ook Vion Ingredients, dat restproducten uit slachterijen verwerkt, in de etalage. Het Amerikaanse Darling International telde 1,6 miljard euro neer voor het onderdeel. Niet verkeerd. Daarmee is het eigen vermogen van de vleesverwerker in een klap weer groen: 400 miljoen euro.”

Vion overtrad regels

Vion heeft niet alleen financiële problemen. Ondanks bleek dat de vleesverwerker vlees waarvan bekend was dat het niet aan voedselveiligheidscriteria voldeed, niet heeft teruggeroepen. Dat kwam aan het licht nadat het bedrijf een paar maanden daarvoor een boete van 15.000 euro kreeg opgelegd vanwege het onterecht labelen van vlees als biologisch.