Brussel onderzoekt belastingen havenbedrijven

De Europese Commissie stelt een onderzoek in naar de belastingvrijstelling die havenbedrijven, die (deels) in overheidshanden zijn, in Nederland genieten. Deze vrijstelling is mogelijk in strijd met de Europese afspraken over eerlijke concurrentie.

Dit heeft Europees commissaris Joaquím Almunia (Mededinging) gisteren bekendgemaakt. Hij gaat met het onderzoek naar de fiscale praktijk in Nederland een stap verder dan bij havenbedrijven in België en Frankrijk. Voor de laatste twee landen volstaat Almunia op dit moment met een waarschuwing. Nederland kreeg dat signaal vorig jaar al.

Het onderzoek van de Commissie spitst zich toe op de fiscale behandeling van de bedrijven die havens exploiteren. Zij betalen in Nederland geen vennootschapsbelasting. Daardoor kan sprake zijn van verboden staatssteun, aldus Almunia.

In reactie op de Brusselse waarschuwing zei het ministerie van Financiën vorig jaar van plan te zijn de betreffende bedrijven voortaan vennootschapsbelasting te laten betalen, maar wel een uitzondering te blijven maken voor beheerders van zeehavens, zoals in Amsterdam, Delfzijl, Moerdijk, Rotterdam en Vlissingen.

Almunia concludeert daaruit dat Nederland zijn waarschuwing „onvoldoende” ter harte neemt. (NRC)