Waarschuwing voor Chinese journalisten

Chinese journalisten die nieuws brengen in welke vorm dan ook dat nog niet officieel door de overheid is gepubliceerd, kunnen vervolgd worden op grond van de – zeer ruim te interpreteren – wet op de staatsgeheimen. Ook als Chinese journalisten nieuws doorgeven aan buitenlandse (sociale) media, „verraden” zij staatsgeheimen en riskeren zij lange gevangenisstraffen. Alle Chinese journalisten die werkzaam zijn bij oude en nieuwe media moeten contractueel beloven dat zij geen staats- en commerciële geheimen zullen onthullen.

Met een missive met deze strekking heeft de Chinese dienst voor pers, publicaties, radio, film en tv gisteren alle Chinese journalisten, ook degenen die werkzaam zijn bij buitenlandse media, gewaarschuwd om zich strikt aan de wet te houden. (NRC)