Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Rusland, Frankrijk en Duitsland willen nieuw bestand Oekraïne

Een man staat in zijn appartement, verwoest door gevechten tussen pro-Russische militanten en Oekraïense troepen in Slavjansk.
Een man staat in zijn appartement, verwoest door gevechten tussen pro-Russische militanten en Oekraïense troepen in Slavjansk. ANP / Sergey Polezhaka

Rusland, Frankrijk en Duitsland willen dat er een nieuw staakt-het-vuren komt in Oost-Oekraïne. Dat hebben de leiders van de landen zojuist besproken in een telefoongesprek.

Ook willen Merkel, Poetin en Hollande dat er snel een internationale bijeenkomst komt over de situatie in Oekraïne, zo schrijft persbureau Reuters.

De Franse regering heeft in een verklaring over het gesprek gezegd dat Hollande en Merkel druk hebben uitgeoefend op Poetin. Ze willen dat de pro-Russische separatisten ook meedoen in onderhandelingen. Ook vinden ze dat Poetin snel een politieke oplossing moet vinden voor de crisis in Oekraïne, waarvan “de voorwaarden bekend zijn”: een staakt-het-vuren, het vinden van een manier om de grens te bewaken en de vrijlaten van alle OVSE-waarnemers, aldus de Franse verklaring.

Rusland heeft Oekraïne aangeboden om, in het geval van een wapenstilstand, gezamenlijk de grenzen te bewaken. Kiev beschuldigt Rusland ervan wapens te smokkelen over de grens. Rusland ontkent dit echter.

Binnenkort zullen er nieuwe telefoongesprekken plaatsvinden tussen de leiders en daar zal ook de Oekraïense president Porosjenko aan deelnemen.

Nieuwe sancties EU

De EU stelde gisteren sancties in tegen elf nieuwe mensen die een grote rol zouden spelen bij de crisis in Oost-Oekraïne. Op de lijst zouden vooral Oekraïense separatisten en enkele Russen staan. Rusland vindt dit een “onvriendelijke zet”, zo verklaarde het land vandaag.

Sinds het staakt-het-vuren tussen separatisten en regeringstroepen beëindigd werd, lijkt het leger aan een opmars bezig. Dit weekend slaagden regeringstroepen erin enkele steden te heroveren. Pro-Russische rebellen vechten al drie maanden tegen regeringstroepen in het oosten van Oekraïne. Minstens vierhonderd mensen vonden daardoor de dood.

Op Twitter komen berichten binnen van gevechten in Donetsk. Bij het vliegveld zou rook te zien zijn. Wat er precies aan de hand is, is onduidelijk.

Twitter avatar ChristopherJM Christopher Miller In #Donetsk, smoke rising from the airport, and rebels on the move with artillery http://t.co/YQGwzuL6qb
Twitter avatar maxseddon max seddon Large, ominous clouds of smoke coming from the Donetsk airport amid reports of heavy fighting there. Rebels blocking off roads.