PvdA Breda wil raadslid uit fractie na antihomo-uitspraken

Het logo van de PvdA op het landelijke partijkantoor. Foto ANP/ Robin van Lonkhuijsen

De PvdA in Breda wil raadslid Jamal Nouhi uit de fractie zetten. Nouhi zorgde vandaag voor opschudding vanwege enkele antihomo-uitspraken.

Nouhi reageerde gisteren onder een artikel op de website bladna.nl over de eis van Human Rights Watch dat Marokko een einde maakt aan de veroordeling van homo’s in het land. In het Engels hekelde hij de buitenlandse bemoeienis in Marokko en noemde hij homo’s in één zin met pedofielen. Hij benadrukte dat hij de uitspraken “op persoonlijke titel” deed:

Twitter avatar NadiaBerberella Nadia Berberella Zo reageert Jamal Nouhi, PvdA-raadslid Breda, op eis Human Right Watch om veroordeling homo’s in Marokko te stoppen: http://t.co/zMnqGzhaL0

In een verklaring schrijft de fractie in Breda dat Nouhi’s uitspraken “lijnrecht tegenover het gedachtegoed van de PvdA” staan. Hij is niet langer welkom in de fractie. De PvdA in Breda heeft het landelijk bestuur verzocht een “terugroepingsprocedure” te starten.

“Een spiegel voorhouden”

Nouhi heeft in een eigen verklaring al gereageerd op de commotie over zijn uitspraken. Hij blijft bij zijn punt over de buitenlandse bemoeienis in Marokko. Hij legt ook uit waarom hij een vergelijking heeft getrokken tussen pedofilie en homoseksualiteit:

“Ik heb de choquerende vergelijking tussen pedofilie en homoseksualiteit gemaakt met als doel mensen een spiegel voor te houden. Hoe voelt het voor landen buiten Nederland om waarden en normen van een andere cultuur opgelegd te krijgen? Andere zinnen die ik gebruikt heb, hadden tot doel om dit punt wat ik wilde maken te ondersteunen. Ik heb er nooit de bedoeling mee gehad om homo`s te willen krenken. Wel heb ik aandacht willen vestigen op de werkwijze van HRW (Human Rights Watch, red.).”

“Vanzelfsprekend is pedofilie wat anders dan homoseksualiteit. Ik heb de vergelijking met pedofilie zoals gezegd gemaakt om te choqueren. Ik heb willen laten zien hoe het voor andere landen en volkeren voelt om constant te horen te krijgen dat jouw waarden en normen niet goed genoeg zijn. Omgekeerd is kritiek op homoseksualiteit of (het) te vergelijken met pedofilie in Nederland een taboe, wat als daar aan wordt getornd?”

    • Frank Huiskamp