Poldermodel? Non merci, zegt de bond

Vakbonden zijn boos op de Franse president Hollande. Zijn premier zou ‘cadeautjes’ uitdelen aan werkgevers.Waarom hervormen in Frankrijk zo lastig is.

Ze worden schertsend de ‘Club van 49’ genoemd: bedrijven die koste wat kost proberen hun personeelsbestand onder de vijftig werknemers te houden. Want zoals iedere Franse ondernemer weet: wie die grens passeert, krijgt er een pakket dure verplichtingen bij.

Bedrijven vanaf vijftig werknemers moeten een soort ondernemingsraad oprichten die ook werklustverbeterende aanbiedingen (zoals goedkope vakanties) regelt. Het bedrijf moet een veiligheidscomité instellen en de vakbond mag een bedrijfsfunctionaris benoemen. Alles op kosten van de baas. In Frankrijk zijn hierdoor meer dan twee keer zoveel bedrijven met 49 dan met 50 werknemers.

„Dit soort regeldruk belet bedrijven banen te creëren”, zegt Agnès Verdier van de voor Franse begrippen liberale denktank Ifrap. Werkgeversverenigingen zijn het met haar eens.

Maar de vakbonden vinden elke poging om de 3.400 pagina’s tellende Code du Travail in te perken onacceptabel. De oorspronkelijk communistische CGT, de niet-gematigde Force Ouvrière (FO) en ook de ambtenarenbond FSU boycotten gisteren de door president Hollande ingestelde ‘sociale conferentie’, een polderoverleg tussen werkgevers en werknemers op zijn Frans. Dat is een gevoelige klap voor de president die ‘dialoog’ en ‘consensus’ centraal wilde stellen en anders dan zijn voorganger Nicolas Sarkozy vooralsnog weinig sociale onrust heeft hoeven incasseren. De meer pragmatische vakcentrale CFDT, die nauwe banden met Hollandes Parti Socialiste heeft, bleef wel aan tafel.

Nieuwe en ongeduldige premier

Het was de derde keer sinds zijn aantreden dat de sociale partners in het Parijse Palais de l’Iena waren uitgenodigd. De eerste keer leidde het overleg onder andere tot een voorzichtige flexibilisering van het ontslagrecht, de tweede ronde kwam er een bescheiden hervorming van het pensioenstelsel, waardoor de meeste Fransen iets langer gaan werken. Maar de conferentie van deze week werd vooral overschaduwd door de boycot.

Directe aanleiding waren uitlatingen van Hollandes nieuwe en ongeduldige premier Manuel Valls. Hij zei niet alleen de duizenden pagina’s arbeidswetgeving te willen „versimpelen”, maar beloofde de werkgevers ook een hogere pensioenuitkering voor mensen met fysiek zwaar werk te zullen uitstellen. Dat was tegen het zere been van de bonden.

„Laten we niet meer spreken over sociale dialoog. Dit is sociaal dictaat”, fulmineerde FO-voorzitter Jean-Claude Mailly. Zijn collega van de CGT schold premier Valls uit voor een „provocateur” die „opnieuw cadeautjes aan de werkgevers uitdeelt”.

Loopt de door Brussel geëiste hervormingsagenda van Hollande, die vaart leek te krijgen met het aantreden van Valls, exact honderd dagen geleden, dan nu al averij op? Niet alleen aan de onderhandelingstafel, ook in het land laten de bonden van zich horen. Na de grote spoorstaking in juni en acties van vooral technisch personeel in de podiumkunsten is nu het personeel van de grote veermaatschappij SNCM al twee weken in staking.

Zwakkere vakbonden

Veel van dit soort acties zijn juist eerder tekenen van de toegenomen zwakte van de vakbonden dan van hun macht, zegt vakbondspecialist Dominique Andolfatto van de Universiteit van de Bourgogne in Dijon. Bij de spoorstaking had de CGT eerst een akkoord gesloten, maar vanwege interne concurrentie van een nog iets radicalere bond, riep het uiteindelijk toch op tot staking. Tegelijk voelt de CGT, de oudste en lange tijd de grootste bond van het land, de concurrentie van de pragmatische CFDT.

„De situatie van de vakbonden is paradoxaal: het ledental blijft sinds twintig jaar dalen en hun rol en imago worden steeds negatiever beoordeeld”, zegt Andolfatto. Nog maar zo’n 7 procent van de Franse werknemers is lid van een bond. „Tegelijk blijven ze in enkele zichtbare sectoren, zoals transport, overheid en de kunsten gevreesd vanwege hun capaciteit om overlast te veroorzaken.”

Dat het sociale overleg deze week spaak liep, belooft weinig goeds. Andolfatto: „De echt moeilijke hervormingen van het aantal werkuren, de hoogte van salarissen of het recht op werk, bijvoorbeeld, zijn nog niet eens ter sprake gekomen. Dat zijn werkelijke taboes, maar enkele bonden hebben er nu al de voorkeur aan gegeven de deur voor dialoog dicht te gooien.”

    • Peter Vermaas