NSA en FBI volgden jarenlang emailadressen van vijf prominente Amerikaanse moslims

De NSA en de FBI hebben in het geheim de e-mails gevolgd van vijf prominente islamitische Amerikanen. Dat schreef journalist Glenn Greenwald gisteren op The Intercept, het journalistieke platform dat hij oprichtte om verdere onthullingen over de NSA op te publiceren.

Uit documenten van Edward Snowden blijkt dat de NSA en FBI tussen 2002 en 2008 7485 e-mailadressen hebben gevolgd. Sommige daarvan behoorden toe aan bekende terroristenleiders, maar er zitten dus ook vijf bekende Amerikaanse moslims tussen, constateert The Intercept na drie maanden onderzoek.

Om Amerikaanse burgers af te luisteren onder de Foreign Intelligence Surveillance Act, moet de overheid aantonen dat de persoon in kwestie betrokken is bij een misdaad door een buitenlandse macht. De vijf moslims ontkennen betrokken te zijn bij terrorisme of spionage. Volgens The Intercept heeft de overheid nooit bewezen dat de vijf strafbare feiten hebben gepleegd of de gewelddadige jihad hebben gepropageerd.

Het gaat om de volgende vijf:

Asim Ghafoor

Prominente advocaat, doet terrorisme-gerelateerde zaken.

Faisal Gill

Al lang actief in de Republikeinse partij; diende in het Department of Homeland Security onder Bush.

Hooshang Amirahmadi

Iraans-Amerikaanse hoogleraar internationale betrekkingen aan Rutgers University.

Agha Saeed

Voormalig hoogleraar politicologie aan California State University

Nihad Awad

Bestuurder van de mensenrechtenorganisatie Council on American-Islamic Relations.

    • NRC