Wilde kat struint weer door Zuid-Limburg

De wilde kat heeft zich weer in Nederland gevestigd – en waarschijnlijk zelfs twee. Een kater die rond het drielandenpunt leeft, heeft sinds juni een zender om. Natuurorganisatie ARK Natuurontwikkeling maakte deze week de eerste gegevens bekend. De kat legt per nacht hemelsbreed soms wel 9 kilometer af, struinend door bossen en ruige graslanden. Hij rust graag in een dassenburcht.

Wilde katten zijn geen verwilderde huiskatten, al is dat moeilijk te zien. Ze leefden tot in de Romeinse tijd in Nederland, maar daarna verdwenen ze. Pas in 1999 werd de eerste wilde kat weer gevonden, en daarna nog enkele.

ARK ziet bij Vaals sinds februari twee dieren, met camera’s met bewegingsdetectie. Eén is gevangen en gezenderd. DNA-onderzoek loopt, zegt Anke Brouns van ARK. „Maar hij heeft alle kenmerken van een wilde kat.” Meerdere experts hebben het dier gezien. Een wilde kat lijkt op een cyperse kat, maar hij heeft een dikkere staart met ringen, en andere voetzolen.

Wilde katten (Felis silvestris) leven in grote delen van Afrika, in het westen van Azië en de zuidelijke helft van Europa. De Afrikaanse wilde kat is de voorouder van de huiskat; de Europese wilde kat is een andere ondersoort. Soms vinden mensen een jong wild katje in het bos. Die worden nooit tam en ze lusten geen kattenvoer.