Musicerende broederparen

De Amerikaanse indierockband The National wordt wel een ‘Band of Brothers’ genoemd. Omdat hij bestaat uit de musicerende broederparen Aaron en Bryce Dessner en Bryan en Scott Devedorff. En dan is er nog leadzanger Matt Berninger, het coole, afstandelijke, intellectuele gezicht van de band. Matt heeft ook een broer, maar die zit niet in de band. Tom is negen jaar jonger, clown en de slomo van de familie, aspirant-filmmaker en de regisseur van Mistaken for Strangers, een muziekdocumentaire die hij met schoonzus Carin Besser monteerde uit materiaal dat hij schoot tijdens de wereldtournee voor het album High Violet in 2010. Tom werkte toen als roadie voor de band en hield videodagboeken bij waarin hij zijn eigen verlate ‘coming of age’ vastlegde.

Het maakt Mistaken for Strangers eerder tot egodocument dan muziekfilm: het serieuze imago van de band wordt door de relaxte en soms aandoenlijk naïeve Tom behoorlijk onderuitgehaald. De relatie tussen de broers wordt onopgesmukt belicht, ongetwijfeld omdat ze na deze ongewone familietherapie een betere band hebben dan ooit. En Tom wordt, zoals dat hoort in de wereld van showbizz die zijn film bekritiseert, zelf voor het oog van de camera volwassen. Er ligt al een plan klaar voor een realityserie gebaseerd op de film.