Mooie muziek, maar hoe voorkom je gehoorschade bij de musici?

Foto's ANP

Hoe kunnen concertzalen zó ontworpen worden, dat beroepsmusici zo min mogelijk gehoorschade oplopen? Die vraag wil de Technische Universiteit Eindhoven de komende jaren beantwoorden in een groot onderzoek dat wordt uitgevoerd in drie concertzalen: het Muziektheater in Amsterdam, muziekgebouw Frits Philips en het Parktheater in Eindhoven.

Zo’n driekwart van de professionele musici heeft last van gehoorproblemen. In extreme gevallen zijn musici niet meer in staat om hun vak uit te oefenen en raken ze arbeidsongeschikt.

Naast enquêtes bestaat het onderzoek uit onder meer audiologische testen en een oorsuistest. De invloed van de architectuur op de akoestiek is nog nauwelijks onderzocht. Bij de bouw van concertzalen wordt tot op heden vooral gedacht vanuit de luisteraars in de zaal, niet vanuit de musici.

    • Oscar Vermeer & Miriam Vieveen