Kerry in Afghanistan, gaat bemiddelen bij verkiezingscrisis

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry. Foto AFP/ Greg Baker

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry is in Afghanistan aangekomen om daar met beide presidentskandidaten en huidig president Hamid Karzai te praten. Er is momenteel sprake van een verkiezingscrisis in het land, nu beide kandidaten de overwinning claimen.

Volgens de officiële voorlopige resultaten van de tweede ronde van de verkiezingen tussen Abdullah Abdullah en Ashraf Ghani is laatstgenoemde de winnaar. Abdullah zweert bij hoog en laag dat er sprake is geweest van stemfraude, iets wat hij voordat de resultaten bekend werden gemaakt ook al beweerde. Abdullah, oud-minister van Buitenlandse Zaken, won de eerste ronde van de verkiezingen nog van Ghani.

Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei volgens persbureau Reuters dat Kerry zal aandringen op een grondig onderzoek naar “alle redelijke beschuldigingen van fraude”:

“Hoewel de Verenigde Staten niet een individuele kandidaat steunen, steunen we wel een geloofwaardig, transparant en veelomvattend proces dat de inzet van het Afghaanse volk voor de democratie bevestigt, en dat een president voortbrengt die Afghanistan samen kan brengen en effectief kan leiden.”

De VS hadden al eerder aangegeven dat er onafhankelijk onderzoek zou komen naar de gang van zaken rond de stembusgang in Afghanistan.

Geloofwaardigheid op het spel

De eerste democratische machtsoverdracht in het land verloopt vooralsnog allesbehalve soepel. En het is in het belang van de VS en hun bondgenoten dat deze goed gaat. De geloofwaardigheid van de democratie die na de Amerikaanse interventie in 2001 in het leven werd geroepen staat op het spel.

    • Frank Huiskamp