Japanse bedrijven hebben genoeg van patent trolls

Foto iStock

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Canon slaat de handen ineen met onder andere Google en SAP in de strijd tegen zogeheten ‘patent trolls’. Ze hebben genoeg van bedrijven die bestaande octrooien opkopen en verzamelen en hen daarna geld aftroggelen voor het gebruiken van deze ideeën in hun producten.

De patent trolls kosten Amerikaanse bedrijven zo’n tien miljard dollar per jaar, schrijft Asia Nikkei Review. Afgelopen jaren werden in de Verenigde Staten zesduizend zaken aangespannen over een octrooiconflict, in 70 procent van de gevallen ging het om patent trolls. Maar ook in Japan voelt men de hete adem van deze organisaties. In maart werden onder andere Fujitsu, Panasonic, Kyocera samen met Apple voor de rechter gesleept voor patenten die te maken hadden met kantoorartikelen.

Canon, Google, SAP en drie andere Amerikaanse startups richten nu een netwerk op voor octrooi-gebruik. Wanneer een van de betrokken bedrijven een octrooi verkoopt buiten het netwerk, krijgt de rest een gratis (of betaalde) licentie op dit octrooi. Hierdoor kunnen de bedrijven niet meer voor de rechter gesleept worden door patent trolls vanwege oneigenlijk gebruik. Naar verwachting zullen een groot aantal Japanse bedrijven zich voegen bij dit consortium, aangezien veel van hen nu al betrokken zijn bij octrooi-rechtszaken in de Verenigde Staten.

Dit wordt een topjaar voor de beurs in Hong Kong

De beurs van Hong Kong maakt zich op voor een recordjaar. De opbrengsten uit beursgangen zullen dit jaar naar verwachting de ruim zestien miljard euro van 2013 overtreffen, schrijft de South China Morning Post.

In de eerste zes maanden van dit jaar werd al meer dan 7,7 miljard euro opgehaald bij de beursgang van 44 bedrijven, ondanks tegenvallende verkoop van aandelen. Vorig jaar was dat 3,8 miljard euro met 21 bedrijven, vergelijkt KPMG in een rapport. Hoewel de tekenen optimistisch zijn, waarschuwt de internationale accountants- en adviesorganisatie nog wel voor terughoudendheid in de voorspellingen.

Toch wordt de piek in het aantal beursgangen in Hong Kong nog verwacht in het laatste kwartaal, traditioneel een drukke periode. Daarnaast trekt de IPO van Hong Kong Airlines - voor een deel van Hainan Airlines - veel aandacht. Deze plant een beursgang van 368 miljoen euro in aandelen. Deze worden vrijgegeven in zowel Chinese yuan als plaatselijke dollars, een unicum in Hong Kong.

Rijkste mensen in Singapore zijn expats

Veel geld, maar geen zin om belasting te betalen? Dan is Singapore een goede plek om euro- en dollarbiljetten in een matras te bewaren. Dat het land - tegen wil en dank - een belastingparadijs is, maakten we al eerder duidelijk op NRCQ. Maar Quartz benadrukt het nog eens: vier van de tien rijkste inwoners van Singapore zijn expats.

Zo is Eduardo Saverin, mede-oprichter van Facebook, de op een na rijkste man in Singapore met 4,2 miljard dollar (3,1 miljard euro). Vergeet het boze koppie van acteur Andrew Garfield in zijn rol in The Social Network, want zo slecht is het niet met hem afgelopen na de beursgang van Facebook.

Volgens Quartz zijn de lage belastingen het meest aantrekkelijk voor de expats, maar moeten lezers ook niet vergeten dat het land politiek stabiel is en een goed onderwijssysteem heeft. En er is natuurlijk heel erg lekker en divers eten te vinden; voor de schatrijke expats die nog niet overtuigd waren.

    • Hans Klis