Irak: vondst lijken voedt sektarisme

Iraakse troepen hebben gisteren 53 lijken gevonden in een voornamelijk shi’itische regio ten zuiden van de hoofdstad Bagdad. Ze waren geblinddoekt en gekneveld en hadden kogelgaten in de borst of het hoofd. Dat hebben anonieme bronnen binnen het Iraakse leger gezegd.

De slachtoffers waren allemaal mannen tussen de 25 en 40. Het lijkt er op dat ze een paar dagen eerder zijn vermoord en daarna gedumpt, zeggen politieagenten en medewerkers van het mortuarium. Het leger heeft een onderzoek ingesteld naar de identiteit van de slachtoffers en de omstandigheden van hun dood.

De vondst van de lichamen vergroot de vrees voor een nieuwe sektarische burgeroorlog in Irak. De veroveringen door sunnitische opstandelingen hebben de spanningen tussen de shi’itische meerderheid en de sunnitische minderheid op scherp gezet. Shi’itische milities hebben de afgelopen weken sunnieten opgepakt die ze ervan verdenken de rebellen te steunen. Velen worden later dood gevonden.

Intussen verslechteren ook de relaties tussen de shi’itische premier Maliki en de Koerden zienderogen. Maliki zei gisteren dat Erbil, de hoofdstad van de autonome Koerdische regio in Noord-Irak, een vrijhaven is geworden voor sunnitische opstandelingen. Hij kwam niet met bewijs en de beschuldiging werd onmiddellijk ontkend door de Koerden. Die noemen het premierschap van Maliki op hun beurt een ramp. (AP, Reuters)