Het gaat goed met de koeriers - vooral met de grote jongens

Foto ANP

Het gaat goed met de pakketbezorgers in Nederland. De omzet van de koeriersbedrijven steeg in het eerste kwartaal van 2014 met ruim 9 procent vergeleken met een jaar eerder. Dankzij de stijging van het aantal onlineverkopen, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Recordomzet voor koeriers

Booming business dus. En dat is te zien aan het aantal bedrijven dat actief is in deze sector. Sinds 2007 is het aantal koeriers verdubbeld.

Het aantal koeriersbedrijven blijft stijgen

Het zijn vooral kleine ondernemers

Opvallend is dat de sector vooral bestaat uit ondernemers in het midden- en kleinbedrijf. Maar liefst 99 procent van alle koeriers bestaat uit bedrijfjes met slechts een paar werknemers.

Maar komt hier ook het geld vandaan? Allerminst, meldt het CBS. Alle kleine bedrijven samen zorgen voor ongeveer een kwart van de totale omzet - en dus de sterke groei. Het zijn vooral de grootmachten - DHL, UPS, GLS - die het grote geld binnenhalen: zij nemen 75 procent van de totale brancheomzet voor hun rekening.

    • Yordi Dam