Veteranenvrouwen willen geld

Tientallen weduwen van Indiëveteranen willen geld zien van het ministerie van Defensie als erkenning voor de psychische ondersteuning die zij hun mannen boden na de politionele acties in de jaren veertig. Dat zeggen de vrouwen in het televisieprogramma Hollandse Zaken, dat Omroep MAX gisteravond uitzond.

De vrouwen hielden naar eigen zeggen hun zwaar getraumatiseerde mannen soms zestig jaar lang op de been. Na het overlijden van hun echtgenoten proberen ze tevergeefs aanspraak te maken op een financiële tegemoetkoming. Het gaat volgens een redacteur van het televisieprogramma om ten minste 55 vrouwen.

Veteranen die door hun uitzending lichamelijk of psychisch letsel hebben opgelopen kunnen sinds 2012 aanspraak maken op een eenmalige uitkering van maximaal 125.000 euro. De weduwen zeggen lang gewacht te hebben op een dergelijke compensatie. Maar nu daar een regeling voor is, hebben ze er geen recht op.

„We hebben de grens getrokken bij de militairen zelf en niet bij hun partners”, zegt oud-minister van Defensie Hans Hillen (CDA) over de ereschuldregeling die hij instelde. „Een geldbedrag lost het probleem niet op, het kan hoogstens wat verzachten.” Het ministerie van Defensie laat desgevraagd weten dat een uitbreiding van de regeling „niet aan de orde” is. Een woordvoerder benadrukt wel dat Defensie „veel waardering heeft voor de partners van invalide veteranen”.

De Indiëveteranen moesten voorkomen dat de toenmalige kolonie Indonesië zich zou afscheiden van Nederland. De strijd kostte aan zo’n 150.000 Indonesiërs het leven.

    • Novum