Fugro hard onderuit na winstwaarschuwing

De investeringen van olie- en gasbedrijven lopen terug. Daar heeft bodemonderzoeker Fugro last van. Vanochtend leverde het aandeel 20 procent in na een winstalarm.

Beleggers geschrokken

Bodemonderzoeker Fugro heeft vanochtend een winstwaarschuwing afgegeven. De verwachte brutowinst over de eerste zes maanden van dit jaar zal slechts een paar procent bedragen. In de eerste helft van 2013 bedroeg de winstmarge nog 11,4 procent.

Het bedrijf spreekt in een verklaring van een „lage enkelcijferige” winstmarge. Eerder ging het bedrijf nog uit van rond de 15 procent marge voor heel 2013. Beleggers schrokken van die neerwaartse bijstelling: het aandeel Fugro was aan het eind van de ochtend bijna 20 procent gekelderd en zorgde voor een forse daling van de AEX.

Bestuursvoorzitter Paul van Riel weet de tegenvallende resultaten vanochtend in een toelichting vooral aan de ontwikkelingen op de olie- en gasmarkt, waar Fugro driekwart van zijn omzet behaalt. Hij stelt dat Fugro rechtstreekse gevolgen ondervindt van het feit dat de olie- en gasbedrijven minder geld uitgeven. Deze „kapitaaldiscipline” leidt tot vertragingen en uitstel van projecten.

De problemen zitten volgens Van Riel vooral bij bedrijfsonderdeel Geoscience, dat bodemgegevens verzamelt, verwerkt, interpreteert en opslaat. Om het hoofd te bieden aan de tegenvallende markt vermindert Fugro de capaciteit bij onderdelen van deze divisie. De geplande uitbreiding van de vloot wordt opnieuw overwogen. De aanschaf van een nieuw onderzoeksschip, die was voorzien voor 2015, is voorlopig uitgesteld. Fugro boekt eenmalig 300 tot 350 miljoen euro af op deze divisie.

De markt speculeert al maanden op tegenvallende resultaten bij de bodemonderzoeker. Uit gegevens van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) blijkt dat beleggers de afgelopen anderhalve maand voor zeker 6 procent aan short selling posities hebben opgebouwd, waarbij ze speculeren op een dalende koers.

Met de winstwaarschuwing van vanochtend volgt Fugro volgens analist Quiruin Mulder van ING signalen die de markt al maanden afgeeft. Hij stelt dat de olie- en gasbedrijven inderdaad in toenemende mate „op hun geld zitten”. Daarnaast verandert ook het risicoprofiel van de contracten die in deze sector worden gesloten, wat extra kosten met zich meebrengt.

Sinds de ramp met de Deepwater Horizon in de Golf van Mexico, waar in opdracht van BP naar olie werd geboord, wordt het risico, aldus Mulder, steeds meer bij de onderaannemers gelegd. In deze markt is de ambitie van Fugro om tot en met 2016 jaarlijks met 10 procent te groeien, niet haalbaar, denkt Mulder.

Dankzij de maatregelen die Fugro nu neemt, zullen de resultaten over het tweede halfjaar aanzienlijk beter zijn, stelt bestuursvoorzitter Van Riel. Toch twijfelt ook hij of de ambitie om tot en met 2016 met 10 procent te groeien, in deze markt haalbaar is. De halfjaarcijfers worden op 11 augustus gepubliceerd.

    • Renée Postma