Fiscus betaalt voor fraudetips 1 procent van de opbrengst

Tipgevers die de fiscus helpen met het opsporen van belastingfraude kunnen rekenen op 1 procent van de opbrengst. Dat blijkt uit een intern memo uit 1994, van de toenmalige directeur-generaal van het ministerie van Financiën aan de directeur algemene fiscale zaken van de Belastingdienst. In het memo wordt het beleid bij het uitkeren van tipgeld uiteengezet.

Tot voor kort ontkende Financiën dat de Belastingdienst formeel tipgeldbeleid hanteert. In het verleden uitgekeerde bedragen zouden op basis van individuele afweging vastgesteld zijn.

De regeling is actueel nu een tipgever in de bouwsector, Floor Drost, een juridische procedure tegen de staat voert om met terugwerkende kracht voor tipgeld in aanmerking te komen. Drost overhandigde de fiscus in 2004 een schaduwboekhouding uit de bouw. Dat leverde de fiscus 150 miljoen euro op aan heffingen, boetes en extra aanslagen. Indertijd had Drost aan de FIOD-ambtenaren gevraagd of de fiscus een tipgeldregeling hanteert. De rechercheurs ontkenden dat toen.

Op zich is dat niet zo vreemd. Het memo uit 1994 was strikt vertrouwelijk, zelfs toenmalig staatssecretaris Vermeend van Financiën was er niet van op de hoogte, zei hij eerder deze maand desgevraagd. Drost kreeg het memo via een WOB-procedure.

Het is onbekend hoe vaak er sinds 1994 tipgeld door de fiscus is uitgekeerd. Dossiers daarover worden zes jaar na uitkering vernietigd. In beantwoording van een WOB-procedure in 2010 kon het ministerie in 2010 negen uitbetalingen achterhalen. In de jaren negentig varieerden de betalingen van 3.000 tot 10.000 gulden. In 2010 en 2012 keerde de fiscus enkele tonnen uit na tips over zwarte rekeningen in Luxemburg en informatie over verzwegen illegale buitenlandse beleggingen vanuit Nederland.

Tipgevers met informatie die leiden tot strafrechtelijk onderzoek kunnen overigens een beroep doen op de tipgeldregeling van het ministerie van Veiligheid en Justitie, bleek begin dit jaar uit het antwoord van toenmalig staatssecretaris Weekers op Kamervragen.