Eurosceptici afgewezen voor topposten Brussel

In het Europees Parlement is ophef ontstaan over de uitsluiting van eurosceptici bij de verdeling van invloedrijke posten in het parlement, waarop ze op basis van de verkiezingsuitslag recht hadden.

Het parlement telt 22 vaste commissies voor specifieke beleidsterreinen, zoals Interne Markt en Milieu. De voorzitterschappen daarvan worden verdeeld op basis van een complex puntensysteem. Vervolgens wordt hier in de commissies over gestemd. Doorgaans is dit een formaliteit, maar niet dit keer. Het voorzitterschap van de commissie-Petities, die gaat over verzoeken van burgers, kwam volgens het systeem toe aan de anti-Europese EFDD-fractie van de Brit Nigel Farage. Maar de grote pro-Europese fracties drukten een liberale voorzitter door. „Eurofiele groepen hebben opnieuw laten zien dat ze bang zijn voor democratie”, zegt Farage. De Groenen nemen het op voor Farage en spreken van een „klap voor de democratie”.

Ook twee leden van de Duitse euro-kritische Alternative für Deutschland kregen geen vicevoorzitterschap. In de commissie Vrouwenzaken werd Beatrix von Storch geblokkeerd, omdat ze een te conservatieve visie op de familie zou hebben. AfD-oprichter Bernd Lucke ving bot bij de commissie Economische Zaken, onder meer met het argument dat hij vertrouwelijke documenten van de Europese Centrale Bank kon gaan lekken.