Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Oorlog

Israël-Palestina: VN wil bestand, raketten Jeruzalem onderschept

Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon (midden) tijdens de ingelaste vergadering van de VN-Veiligheidsraad.
Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon (midden) tijdens de ingelaste vergadering van de VN-Veiligheidsraad. Foto AFP/ Don Emmert

Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon heeft tijdens een ingelaste vergadering van de VN-Veiligheidsraad aangedrongen op een staakt-het-vuren tussen Israël en Palestina, om een nieuwe oorlog te voorkomen. Intussen loopt de situatie tussen Israël en Palestina verder uit de hand. Inmiddels zijn er volgens persbureau AP deze week al minstens 85 mensen omgekomen.

De VN-chef noemde het vandaag “onacceptabel” dat burgers aan beide kanten van het conflict moeten vrezen voor elke nieuwe luchtaanval. Een Israëlisch grondoffensief en daarmee “totale escalatie” kan volgens hem alleen voorkomen worden als Hamas stopt met het afvuren van raketten en mortieren richting Israël. Hij riep de rest van de wereld op om snel pogingen te ondernemen om meteen een einde te maken aan het geweld.

“Nu is niet het moment voor verder uitlokken of verdere wraak. Elke nieuwe geweldspiraal kan verontrustende onvoorziene
gevolgen hebben.”

Ban keurde de raket- en mortieraanvallen van Hamas en Islamitische Jihad wederom af, maar hij tikte Israël ook op de vingers: elke vorm van buitensporig geweld en het riskeren van burgerlevens wordt ook niet getolereerd.

In een afzonderlijke verklaring heeft de Franse president Hollande Israëliërs en Palestijnen opgeroepen tot “terughoudendheid” en “verzoening”, schrijft persbureau AFP.

Raketten onderschept in Jeruzalem

In Jeruzalem zijn aan het begin van de avond twee raketten, vanuit Gaza afgevuurd, onderschept. Twee andere kwamen in open gebieden terecht, meldt het Israëlische leger volgens AFP.

Een van de raketten die niet werden onderschept, kwam terecht in Ma’ale Adumim, een nederzetting ten oosten van de stad. De andere kwam terecht vlak bij een militaire gevangenis in de richting van Ramallah. Er zijn volgens het leger geen mensen gewond geraakt. Hamas en Islamitische Jihad hebben beide in verklaringen de verantwoordelijkheid voor de raketaanvallen opgeëist.

In Jeruzalem waren drie luide explosies te horen, waarna het luchtalarm afging en mensen een schuilplaats zochten. Het was de tweede keer in twee dagen volgens AFP dat het luchtalarm klonk in de stad.

500 doelwitten

Het Israëlische leger heeft naar eigen zeggen vandaag zo’n vijfhonderd doelwitten geraakt. Het ging vooral om netwerken van ondergrondse tunnels en plekken waarvandaan raketten gelanceerd worden. Volgens het leger zijn er sinds het begin van operatie Machtige Klif, zoals deze heet, ongeveer 860 doelwitten geraakt.

Het lijkt er volgens persbureau AP nog niet op dat een van beide kanten in het conflict van plan de ernstigste gevechten sinds 2012 te stoppen.

Na de ontvoering van en moord op drie Israëlische tieners, wier lichamen eind juni gevonden werden, is de situatie tussen Israël en Palestina in een stroomversnelling geraakt. Lees hier in een tijdlijn wat er tot nu toe is gebeurd.