Eindelijk weer een etappe in de Tour, en wat voor één

Na negen jaar was er gisteren dankzij Lars Boom weer Nederlands succes in de Tour. De etappe was een van de meest heroïsche ritten van de laatste jaren.Topfavoriet Christopher Froome stapte af.

Alsof het lot ermee heeft gespeeld staan de ploegbussen van Belkin en Sky naast elkaar aan de Boulevard des Mineurs d’Arenberg – boulevard van de mijnwerkers van Arenberg – in Raismes. Terwijl de regen naar beneden gutst, treurt Sky-ploegleider Servais Knaven om het uitvallen van titelverdediger Christopher Froome. Tien meter verderop slaan Knavens collega’s Nico Verhoeven en Merijn Zeeman elkaar op de schouders om de ritzege van Lars Boom te vieren.

Het is de eerste keer in negen jaar, op de dag af, dat een Nederlander een rit wint in de Tour de France. De zege van Pieter Weening in Gérardmer was 3.287 dagen geleden, intussen zijn er 31.345 kilometers afgelegd in 186 etappes. Nieuw Nederlands succes kondigde zich dit voorjaar al aan, toen Niki Terpstra Parijs-Roubaix op zijn naam schreef en ook andere landgenoten mooie ereplaatsen behaalden.

Boom zat al de hele dag goed van voren en scheidde zich zo’n tien kilometer voor het eind af van de kopgroep, samen met de Italiaanse geletruidrager Vicenzo Nibali en diens ploeggenoot Jakob Fuglsang. Op de laatste kasseienstrook, op ruim zes kilometer van de finish, reed Boom weg bij het tweetal. Met een bemodderd gezicht en een grote grijns kwam hij solo over de streep, 19 seconden voor Nibali en Fuglsang.

Dit was niet zomaar een etappe

Al jaren wordt van Boom gezegd dat hij het in zich heeft om Parijs-Roubaix te winnen, de klassieker die voor een deel over dezelfde kasseienstroken voert als de etappe van gisteren. Maar tot op heden kwam zijn potentie als wegrenner er nog niet helemaal uit bij de 28-jarige Vlijmenaar. Twee jaar geleden werd hij zesde in Roubaix, maar zo dominant als in het veldrijden, waarin hij in 2008 wereldkampioen werd, was hij op de weg nog niet geworden.

Boom is een renner die gebaat is bij slecht weer. Waar ranke klassementsrenners beginnen te beven bij de gedachte aan natte kasseien, begint Boom juist op te leven. Dan komt zijn expertise als veldrijder van pas: lekker koersen door de modder. Jarenlang hoopte hij op slecht weer bij Parijs-Roubaix. Dat kwam niet, maar gelukkig voor hem voelde de julidag van gisteren aan als een onvervalste zondag in oktober waarop je binnenblijft om monopoly te spelen met je zusje.

Over de zege van Boom zal lang worden nagepraat. Vooraf werd deze vijfde etappe al bestempeld als de mooiste van de Tour. Klassementsrenners zouden tijd verliezen op de kasseienstroken, was de verwachting. Wegens de overvloedige regen had de organisatie al twee van de negen stroken met kinderkopjes geschrapt uit het parcours. En een slagveld werd het – vooral voor Froome, die na zijn derde valpartij in drie dagen de warmte van de Sky-auto opzocht en de koers verliet.

Nibali is de nieuwe topfavoriet

In de schaduw van winnaar Boom ontpopte Nibali zich als topfavoriet voor de Tourzege. De renner uit Sicilië, oud-winnaar van de Giro en de Vuelta, eindigde als derde, voor alle andere klassementsrenners. De Nederlander Bauke Mollema verloor 2.25 minuten op de Italiaan. De Spanjaard Alberto Contador nog tien seconden meer.

Een andere kanshebber op de eindzege, Alejandro Valverde, verloor ook meer dan twee minuten.

Vooraf wist Belkin al dat er gekozen moest worden. Met Boom en de Belg Sep Vanmarcke kende de ploeg twee serieuze kandidaten voor een etappezege in Arenberg. Tegelijkertijd wilde Belkin de klassementskansen van Mollema beschermen. Achteraf toonde ploegleider Verhoeven zich tevreden over de bijna tweeënhalve minuut die de kopman verloor op Nibali. „Ook al hadden we Boom en Vanmarcke bij Bauke gezet, dan hadden we hooguit Contador wat verder op achterstand gezet. Nu heb je drie klassementsrenners die vooraan over zijn gebleven: Nibali, Fuglsang en Kwiatkowski. Ik vind dat we alleen maar gewonnen hebben. Lars wint de meest heroïsche etappe van de laatste jaren en Bauke is gefinisht bij de andere klassementsrenners.”

Belkin staat weer op de kaart

Als Boom in Arenberg over de finish komt, wordt ploegdirecteur Richard Plugge gefeliciteerd door een verzorger. „Klasse jongen, godverdomme!” Bij de ploegbus knijpt Nico Verhoeven een blikje Spa Rood fijn. „Dit is het eerste wat ik gedronken heb sinds vanochtend.” Zijn collega Merijn Zeeman: „We hadden geen tijd om te drinken, we zaten alleen maar intensief mee te leven achter het stuur.”

Tien meter verderop zegt Sky-ploegleider Knaven dat zijn kopman Froome „een keer te veel” is gevallen. Achteraf blijkt dat de Brit in de etappe van dinsdag bij een val al zijn pols had gebroken. Sky mikt nu op een goed klassement voor Richie Porte, die achtste staat in het klassement. Dat is nog altijd een stuk beter dan Mollema, die gezakt is naar de achttiende plaats, met 2.27 minuten achterstand op de gele trui. Dertien kilometer kasseien hebben hem meer achterstand opgeleverd dan een gemiddelde bergrit kan doen. Maar met de overwinning van Boom heeft de ploeg, die nog een sponsor zoekt voor volgend jaar, zich in elk geval op de kaart gezet.

    • Derk Walters