Een restaurant over je bus, dat kan ook

Je mag in Nederland niet zo maar met een karretje op de hoek van de straat gaan staan om eten te verkopen. Daar zijn allerlei vergunningen voor nodig. Een oplossing is dan om met je foodtruck te cateren op feesten of festivals. Maar je kunt het probleem ook andersom benaderen en een restaurant om je foodtruck heen bouwen.

Dat is wat de jongens van de Gastrovan deze zomer doen in de Timmerfabriek, een monumentaal pand in de binnenhaven van Vlissingen. Twee jaar geleden vertrokken de drie vrienden in een omgebouwde Fiat-bus richting Frankrijk en Spanje. Op zoek naar de klassiekers – echte boeuf bourguignon maken in de Bourgogne, dat werk. De bus werd uitgerust met een fornuis, uitklap-barbecue en een espresso-apparaat op zonnecellen.

Ze hebben de bus dus de Timmerfabriek binnengereden en houden daar tot 31 augustus van donderdag tot en met zondag restaurant. Uiteraard in het bezit van alle verplichte vergunningen. Ze serveren spannende gerechten, zoals koudgerookte Hollandse nieuwe met witte kool, waterkers, ingelegde komkommer en venkelbroodkruim met cantuccini. En deze rodebietentompoes met pure chocolade en rode besjes.

Breng de melk met de rode biet aan de kook. Pureer het helemaal glad. Roer de suiker en bloem erdoor. Giet een beetje warme bietenmelk van het vuur door het eiermengsel en roer het erdoor. Meng het eiermengsel door de bietenmelk en laat op zacht vuur vijf minuten doorgaren tot het goed dik wordt (blijf wel roeren!). Koel terug en doe in een spuitzak.

Leg drie velletjes bladerdeeg op elkaar en rol ze uit tot tweederde van de dikte. Besmeer met een beetje losgeklopt ei en strooi er wat suiker over. Bak ze bruin in een oven van 165 graden.

Smelt de chocolade met de room au bain-marie. Lak hiermee het bladerdeeg. Spuit de rodebietenroom op een laag bladerdeeg en dek af met de andere laag. Snij met een kartelmes in zes stukken en serveer met een takje rode bessen.

    • Joël Broekaert