Duitse woede om weer een spionagezaak

Duitse politici hebben boos gereageerd nu blijkt dat na een eerdere arrestatie nog een ambtenaar wordt verdacht van spionage voor de VS.

De Duitse spionageaffaire breidt zich uit. Gisteren onderzocht de Duitse politie kantoor en huis van een ambtenaar van het ministerie van Defensie. Hij wordt verdacht van spionageactiviteiten voor de Verenigde Staten. De man is verhoord, maar niet gearresteerd.

Vrijdag werd een dubbelspion gearresteerd, die bij de Duitse inlichtingendienst werkte en informatie aan de CIA verkocht. Er bestaat volgens zegslieden van het leger geen verband tussen beide affaires.

Het nieuwe onderzoek vergroot de politieke druk op bondskanselier Merkel (CDU) om consequenties te verbinden aan de mate waarin de VS hun bevriende natie en NAVO-partner Duitsland blijken te bespioneren. Tot nu toe heeft zij dit niet willen doen, maar in regering en parlement neemt de roep om maatregelen toe. Afgelopen jaar leidden onthullingen (op basis van documenten van Edward Snowden) over onder meer het afluisteren van de telefoon van Merkel tot grote verontwaardiging in Duitsland.

Eerder heeft de Duitse regering Washington om een „no-spy agreement” gevraagd, maar de VS zijn hierop niet ingegaan.

Maandag zei Merkel dat het „een ernstige zaak zou zijn” als de vrijdag gearresteerde ambtenaar inderdaad gespioneerd zou hebben voor de VS. Gisteren zei haar woordvoerder dat „er een diep verschil van mening bestaat tussen Duitsland en de VS over de balans tussen veiligheid en inbreuk op burgerrechten.”

De algemeen secretaris van Merkels socialistische coalitiepartner SPD vroeg om het „onmiddellijk verwijderen van betrokken ambassademedewerkers”. Merkels voormalige minister van Justitie, van de liberale FDP, stelde gisteren voor de vrijhandelsbesprekingen met de VS te beëindigen en NSA-klokkenluider Snowden asiel te verlenen.

Regeringspolitici reageerden geërgerd en met onbegrip op het spionagenieuws. „Over zoveel domheid kan men alleen maar huilen,” zei minister van Financiën Schäuble op tv. Minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier zei dat hij niet begreep waarom de VS zoveel moeite doen om Duitsland te bespioneren: „We spreken elkaar voortdurend, en niemand verbergt zijn mening”, zei hij tegen de Saarbrücker Zeitung.

Het Witte Huis heeft geen specifieke reactie gegeven. Regeringswoordvoerder Josh Earnest zei alleen dat Duits-Amerikaanse samenwerking de nationale veiligheid in beide landen vergroot.