Ploegleider Priem zat in 1998 onterecht vast, zeggen zijn renners

Toenmalig ploegleider Cees Priem van de wielerformatie TVM heeft in 1998 onterecht vastgezeten voor het onderhouden van een dopingnetwerk. Dat zeggen de oud-TVM-renners Jeroen Blijlevens en Bart Voskamp, die voor het eerst epogebruik toegeeft, vanavond in het televisieprogramma Andere Tijden Sport.

In maart 1998 haalde de Franse politie een materiaalwagen van de weg die van Spanje naar Nederland reed met 104 ampullen van het verboden dopingmiddel epo. Vier maanden later, tijdens de Tour de France, werd Priem aangehouden. Twee weken zat hij vast in de gevangenis van Reims en in de vier maanden daarna moest hij zich dagelijks melden bij de Franse autoriteiten. Uiteindelijk kreeg hij een voorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd, net als de Russische ploegarts Andrej Michailov en verzorger Jan Moors.

Documentairemakers Thomas Blom en Misha Wessel wisten Priem voor Andere Tijden Sport voor het eerst in zestien jaar aan het praten te krijgen over de zaak. Uit gesprekken met twee van Priems voormalige renners, Blijlevens en Voskamp, blijkt dat de ploegleider niet op de hoogte was van de inhoud van de materiaalwagen. Ook Moors wist van niets. Het waren de renners zelf die de ampullen in Murcia, waar ze deelnamen aan de plaatselijke wielerronde, hadden ingeladen.

De Tour van 1998 kwam bekend te staan als Le Tour Dopage. Uiteindelijk stapten alle TVM-renners uit de koers. Blijlevens werd vorig jaar ontslagen als ploegleider bij Belkin omdat hij had gelogen over zijn dopinggebruik.

    • Derk Walters