2Doc: Dirty Wars

Ned. 2, 21.50-23.15u,

Sommige documentaires vermommen zichzelf als speelfilm. Dirty Wars is er zo een. Zie bijvoorbeeld de homepage van de website dirtywars.org. Een spannende foto, een bloedrode titel en de tekst: ‘A journalist. A cover up. A secret army’.

Dirty Wars, geregisseerd door Rick Rowley en winnaar van een tiental festivalprijzen, gaat over oorlogs- en onderzoeksjournalist Jeremy Scahill, en over diens pogingen om meer te weten te komen over de geheime oorlogsvoering van de Verenigde Staten. Scahill, bekend van zijn boek over huurlingenfirma Blackwater uit 2007, begint bij een mysterieuze aanval op burgers in een uithoek van Afghanistan. Hij komt uit bij het supergeheime Joint Special Operation Command (JSOC), die in Irak, Afghanistan, Jemen en Somalië terreurverdachten liquideert, al dan niet met drones.

Het journalistieke speurwerk is bepaald heroïsch in beeld gebracht, met veel gevoel voor suspense en oogstrelend camerawerk. Het voelt ongemakkelijk: waarom moet dit onderwerp met zoveel esthetiek en aandacht voor Scahill worden verteld? De winst van de film is vooral dat hij laat zien dat de War on Terror onschuldige slachtoffers eist, en dat zij niet langer anoniem zijn.

    • Mark Duursma