De tien mooiste WK-momenten van Oranje

Foto ANP / Stanley Gontha

Heerlijke goals, een ijzersterke verdediging, geniale wissels en spectaculaire reddingen; Oranje heeft het écht met 23 man gedaan dit toernooi. Trots en met opgeheven hoofd mag de ploeg terugkijken op het wereldkampioenschap, aldus Arjen Robben na het pijnlijke verlies van gisteravond. Gelukkig is er een boel moois om op terug te kijken. We kozen tien momenten uit.

Toegegeven, Oranje moet nog een wedstrijd, zaterdag in de kleine finale tegen Brazilië. Maar Robben legt uit dat niemand daar eigenlijk op zit te wachten:

“Die kan me gestolen worden. Er telt maar één prijs en dat is wereldkampioen worden. Ik wil niet hard zijn, maar deze wedstrijd mogen ze wat mij betreft afschaffen.”

1. De duikkopbal van Van Persie
Met deze gedachte blikken we terug, om te beginnen bij de fenomenale aftrap van ons wk: een prachtige pass van Daley Blind door de lucht, gevolgd door de onvergetelijke duik van Robin van Persie:

2. Robben laat Casillas kruipen
Drie doelpunten later toont Robben in deze wedstrijd weer zijn wereldklasse. Eerst slaagt hij erin om wereldverdediger Sergio Ramos er dik uit te sprinten, om vervolgens doelman Iker Casillas te laten kruipen en struikelen, en de 5-1 te maken:

3. Depay haalt uit van afstand
Oranje had het in het Estadio Beira-Rio in Porto Alegre bijzonder lastig tegen de Socceroos. Met moeite trok Van Persie de stand gelijk, en invaller Depay bewees dat we ook hem voortaan een speler van wereldformaat mogen noemen door van afstand binnen te schieten. En het ziet er eigenlijk zo eenvoudig uit.

https://www.youtube.com/watch?v=gCQde4xH0-4?t=2m30s

4. De perfecte counter van Robben op Depay
Ook tegen Chili toonde Robben zich een topsprinter met zijn voorzet aan Depay, die de bal heerlijk het doel in schoof:
http://youtu.be/c2N427u1IB4

5. De reddende gelijkmaker van Sneijder
Dankzij een onwerkelijke slotfase wist Nederland zich te plaatsen voor de kwartfinales. Mexico stond tot de 88ste minuut voor met 0-1. Toen haalde Sneijder uit, ging Robben liggen en knalde Huntelaar Nederland in extase: het werd 2-1. De reddende gelijkmaker van Sneijder is een onmiskenbaar hoogtepunt van het toernooi.

Hetzelfde feestje, maar dan op de tribune:

6. De val van Robben en de jongensdroom van Huntelaar
Een droom van Huntelaar kwam uit nadat Robben werd neergehaald: een beslissende penalty verzilveren en het Nederlands Elftal hiermee verder loodsen. Het werd een omstreden penalty, maar dat maakte de overwinning niet minder zoet, zeker niet voor Huntelaar zelf. Het Amsterdamse Museumplein stond, waarschijnlijk voor het laatst tijdens een wedstrijd van Oranje, te stuiteren:

7. De immer hardwerkende Dirk Kuyt
Dirk Kuyt was continu overal te vinden op het veld, en continu bikkelhard aan het werk dit toernooi. Hij toonde zich een ware ‘Außenbahnspieler’: onvermoeibaar, loopt eindeloos veel en lijdt weinig balverlies. Tijdens die loeihete wedstrijd tegen Mexico heeft hij in de woorden van Jack van Gelder ‘op alle posities gestaan, behalve op die van de keeper’. Linksback, rechtsback, in de spits, en alles even onverschrokken. En als dat erop zit, ziet hij er zo uit:

8. De wereld maakte kennis met Tim Krul
Maar liefst 120 minuten lukte het niet om de muur van Costa Rica te slechten, ondanks een onwaarschijnlijk aantal kansen. Penalty’s dus. Tim Krul, speciaal daarvoor ingebracht, stopte er twee: de tweede, van Ruiz, en de vijfde, van Umana. Een meesterzet van Van Gaal, daarover waren de media het eens.

9. Over Cillessen gesproken, wát een reddingen
En dan spreken we eigenlijk over het gehele toernooi. Laten we niet vergeten dat deze man vorig jaar nog op de bank bij Ajax zat. Als hij niet voor die essentiële redding in de 118e minuut tegen Costa Rica had gezorgd, was Krul überhaupt het veld niet opgekomen. En dan gisteravond; die kopbal van Palacio werd kordaat door Cillissen uit de lucht gegrepen, en hij wist zijn tegenstander goed om de tuin te leiden:

10. De Gouden Pik van Louis van Gaal
Oranje was dit jaar onder leiding van Louis van Gaal een zeer hecht collectief, en dat was op het veld goed te zien. Robben ontpopte zich gedurende het WK als vaderlijke leider en zelden was een Nederlands elftal zo bereid voor elkaar door het vuur te gaan. Het tiende WK-moment wijden we daarom aan de bondscoach (en een beetje aan Robben) en zijn Gouden Pik.


Lees ook: Oog in oog met van Gaal

    • Annemarie Coevert