Actievoerders Greenpeace krijgen geen straf voor benzinepompactie

Brandweerlieden knippen met hydraulische scharen de sloten door die tijdens een actie van Greenpeace aan de vulpistolen bij het Shell-tankstation langs de A2 bij Breukelen op slot zijn gezet.
Brandweerlieden knippen met hydraulische scharen de sloten door die tijdens een actie van Greenpeace aan de vulpistolen bij het Shell-tankstation langs de A2 bij Breukelen op slot zijn gezet. Foto ANP/Marcel Antonisse

Achttien actievoerders van Greenpeace krijgen geen straf opgelegd voor het onbruikbaar maken van 72 Shell-tankstations in Nederland twee jaar geleden. Het gerechtshof in Den Haag bepaalde vandaag dat de actievoerders wel schuldig zijn, maar besloot tot een rechterlijk pardon. Het OM had een schadevergoeding van duizend euro geëist, waarvan de helft voorwaardelijk.

De actie was volgens het gerechtshof niet zo gevaarlijk dat een straf op zijn plaats is. In het voordeel van de actievoerders sprak bovendien dat ze de nodige voorbereidingen hebben getroffen om te zorgen dat geen brand zou ontstaan bij de pompstations. Ook heeft Greenpeace de geleden schade inmiddels vergoed.

Pompstations onbruikbaar gemaakt

De actievoerders bonden twee jaar geleden op de pompstations verspreid door Nederland de vulpistolen van de pompen aan elkaar vast met fietssloten en tiewraps. Ze deden dit als protest tegen de olieboringen van het bedrijf in het Noordpoolgebied.

Greenpeace laat weten verheugd te zijn over de uitspraak.

“We blijven strijden voor bescherming van uniek natuurgebied.”

De rechtbank kwam vorig jaar ook tot een rechterlijk pardon voor de actievoerders, maar de overweging was toen dat de strafbare feiten meer de organisatie Greenpeace dan de actievoerders aan te rekenen waren. Het gerechtshof sprak verbazing uit over het feit dat het OM wel de actievoerders, maar niet Greenpeace zelf heeft vervolgd.

De rechtbank kwam vorig jaar ook tot een rechterlijk pardon voor de actievoerders, maar de overweging was toen dat de strafbare feiten meer de organisatie Greenpeace dan de actievoerders aan te rekenen waren. Het gerechtshof sprak verbazing uit over het feit dat het OM wel de actievoerders, maar niet Greenpeace zelf heeft vervolgd. (Novum)