Zwijgzame pianovirtuoos

Attila Marcel is de eerste live-actionfilm van animatieregisseur Sylvain Chomet (Les triplettes de Belville, Tati-hommage L’illusioniste), en ook zijn ‘echte’ wereld is grillig en grappig en vol liefderijke details. Hoofdpersoon is pianovirtuoos Paul, die na de dood van zijn ouders zwijgt en door twee overbezorgde tantes is opgevoed in een met ingelegde kersen en suikerzoete soesjes geglaceerde wereld. Dankzij buurvrouw Madame – what’s in a name – Proust die in een magische wereld tussen de muren van zijn huizenblok woont, komt zijn verleden (in musicalvorm) tot leven. Chomet mikt niet op de lach, maar op de gniffel; Attila Marcel is een milde variant op de knutselwereld van Michael Gondry. Maar de bleuheid van Paul speelt de film parten: Chomet laat je niet achter zijn façade kijken.

    • Dana Linssen