Zeker 32 doden in Gaza, ook kinderen slachtoffer

Het Israëlische offensief is een reactie op beschietingen van Hamas.

Tijdens het militaire offensief dat Israël gisteren tegen Palestijnen in de Gazastrook begon, zijn tot het eind van de ochtend zeker 32 Palestijnse doden gevallen, onder wie vrouwen en kinderen. Israël bestookte meer dan 400 doelen. Het raakte voornamelijk raketwerpers, maar ook woonhuizen en hoofdkwartieren van Hamas.

Hamas, de fundamentalistische beweging die de Gazastrook bestuurt, en andere Palestijnse facties schoten gisteren en vanochtend ruim 200 projectielen op Israël af. Langeafstandsraketten kwamen tot meer dan 100 kilometer ver, Israëliërs stonden tot voorbij Jeruzalem en Tel Aviv in de schuilkelders. Maar de projectielen uit Gaza – meest mortiergranaten – berokkenden relatief weinig schade. Israël beschikt over een geavanceerd raketafweersysteem, dat boven verstedelijkte gebieden zo’n veertig raketten onderschepte.

De Israëlische premier Netanyahu zei gisteren dat hij het aanhoudende raketvuur niet tolereerde. „Daarom heb ik het leger opgedragen de operatie tegen Hamas en andere terreurgroepen in Gaza uit te breiden”, zei hij op de nationale televisie, waarbij hij zich tot de bevolking richtte. „Ik doe een beroep op jullie geduld, want deze operatie kan even duren.”

Netanyahu heeft het leger gevraagd om zich voor te bereiden op een grondinvasie. Zijn kabinet gaf gisteren toestemming om tot 40.000 reservisten op de roepen. Het leger begon daar gisteren voorzichtig mee. Het is voorlopig niet waarschijnlijk dat het de Gazastrook binnentrekt. De vorige keer, in 2009, leverde dat Israël vooral lijkenzakken en internationale kritiek op – geen oplossing. In 2009, en na het vorige luchtoffensief in 2012, sloot Israël een wapenstilstand met Hamas.

De spanningen namen toe sinds op 12 juni drie Israëlische tieners op de bezette Westelijke Jordaanoever werden ontvoerd en gedood, vermoedelijk door Palestijnen. Israël hield onmiddellijk Hamas verantwoordelijk, omdat de verdachten daarvan lid zouden zijn. Het greep de zoektocht naar de tieners en de ontvoerders aan om Hamas op de Westelijke Jordaanoever een klap toe te brengen. Israël verrichtte meer dan 600 arrestaties, meest Hamasleden.

Uit protest tegen deze actie, en tegen de ontvoering van en moord op een Palestijnse tiener in Jeruzalem, kwamen er de laatste weken steeds meer raketten uit Gaza. Sinds Hamas maandagavond een raketsalvo opeiste, is het weer oorlog.