Wijn zonder kopzorgen

‘No Added Sulphites,’ meldt het achteretiket van de fles Cabernet Sauvignon 2009 van Upland Estate Wine uit Wellington, Zuid-Afrika. Er is geen extra zwavel, het conserveringsmiddel dat wijn in staat stelt om te reizen, in het schap te staan en thuis nog bewaard te worden, aan deze rode toegevoegd.

Ofschoon een wijn ook van nature zijn eigen conserveringsmiddel aanmaakt tijdens het wijnmaakproces, doen de producenten er altijd nog wat extra bij. Bioboeren mogen volstaan met maximaal de helft van de wettelijke voorgeschreven hoeveelheid, maar gebruiken vaak minder.

Over zwavel is een hoop te doen. Aanstichter van menig hoofdpijn op ‘the day after the night before’, zo menen velen. En nadat er van overheidswege de verplichting werd opgelegd om iedere fles wijn van de waarschuwing ‘bevat sulfieten’ te voorzien, namen de klachten alleen maar toe. En dat is opvallend.

Weliswaar is sulfiet een allergene stof, maar wie er gevoelig voor is ziet zijn lichaam vooral reageren met huiduitslag of kortademigheid. Hoofdpijn komt op het lijstje met symptomen niet voor. En wie wel allergisch voor sulfiet is, zou veel vaker last moeten hebben. De stof zit ook in koekjes, pizza en chips, in augurken en in gedroogd fruit.

Een portie gedroogde abrikozen bijvoorbeeld bevat tien keer meer sulfiet dan een glas wijn. Wie echter hoofdpijn krijgt na de wijnconsumptie heeft gewoonlijk te veel gedronken en te weinig geslapen.

Hoe dan ook, deze Upland Estate (Daxivin; € 18,50) heeft de zwavel in Zuid-Afrika gelaten, en toch heeft de reis ’m niet vermoeid. Zelfs vijf jaar na zijn oogst kent Upland nog een opgaande lijn. Met sappig rood fruit, zoete kersjes en framboos vooral. Moccabittertje. Wat pronte, fris afdrinkende zuren.

Niet heel diepgravend of intellectueel. Wel wijn zonder kopzorgen.