We investeren graag in mooie spullen

Jago van den Akker (29) werkt als creatief teamleider bij TinQwise, waar hij met zijn team concepten bedenkt voor online trainingen. Hij woont samen met zijn vriend in een koophuis in Utrecht.

foto peter de krom

‘Ik vind dat ik met 2.700 euro netto per maand een riant salaris heb. Zeker voor mijn leeftijd. Eerder verdiende ik 400 euro minder, maar toen ik dit jaar teamleider werd, heb ik salarisverhoging gekregen. Hier heb ik niet voor onderhandeld, ik vond 400 euro erbij een mooi bedrag.

„In het verleden onderhandelde ik wel altijd, ik zit er normaal gesproken bovenop. Er is namelijk niemand anders die dat voor je gaat doen. Als je één keer per jaar de kans krijgt, dan moet je daar wel gebruik van maken.

„Ik heb aan mijn studie communicatie- en informatiewetenschappen veel vrienden overgehouden. We vormen nog steeds een hele hechte groep. De meeste vrienden zitten qua inkomen in dezelfde schaal, maar er zitten er ook een paar werkloos thuis. Hoewel er in de hoek waarin wij zijn afgestudeerd veel werk is, zijn er ook heel veel werkzoekenden, dus de beschikbare vacatures zijn zo weg.

„Qua inkomen doe ik het niet slecht, maar sommige vrienden hebben hun secundaire arbeidsvoorwaarden wel beter geregeld. Zo heeft een van hen zelfs 41 vrije dagen per jaar. Daar steken mijn 27 vakantiedagen schril tegen af. Ook werk ik al snel meer dan 40 uur per week. Vaak ben ik ’s avonds en in het weekend nog bezig. Maar lange werkweken horen ook wel een beetje bij mijn functie. Ik moet alleen in de gaten houden dat ik mezelf niet overwerk.”

‘Om buiten mijn werk mijn hoofd leeg te maken, besteed ik veel tijd en geld aan yoga. Ik doe het al zo’n zeven jaar en ik heb me onlangs opgegeven voor een tiendaagse cursus, dat kostte me 750 euro. Ik ga twee keer per week naar les, soms iets vaker. Hiervoor heb ik een abonnement van 60 euro per maand, dan kan ik onbeperkt gaan. Ik zit erover te denken om yogadocent te worden. Niet in plaats van mijn huidige baan, maar gewoon voor erbij.

„Het is een beetje een contrast, maar naast yoga zijn games ook een manier van ontspanning voor me. Ik speel vrij fanatiek op de Playstation, ik kan daar echt uren mee bezig zijn. Eens per maand koop ik een nieuw spel, dat kost me al snel zo’n 60 euro. Wat dat betreft bezuinigen we niet als we iets graag willen hebben. Laatst heb ik bijvoorbeeld een nieuwe iPad voor mijn vriend gekocht en kreeg ik voor mijn verjaardag een Playstation 4 van hem.

„Ons huis staat al een tijd te koop, maar dat wil niet vlotten dus misschien halen we het weer uit de verkoop. Want om het nou voor een grijpstuiver te verkopen, dat gaat ons te ver. Ondertussen blijven we investeren in nieuwe, mooie spullen. Zo hebben we net nieuwe lampen, twee bureaus en bureaustoelen gekocht. We houden van design, maar combineren het met budget. Zo blijft het leuk én betaalbaar.”

    • Liza Titawano