Mag een kind nou opblijven vanavond?

Van Louis van Gaal mag het, staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs, VVD) vindt dat ouders en school het samen moeten bepalen en het hele schoolplein heeft het erover: mogen kinderen nou wel of niet opblijven om vanavond de wedstrijd tegen Argentinië te zien? En de finale?

Van Gaal, normaal gesproken het prototype van een strenge gymleraar, zei gisteren tegen een verslaggever van het Jeugdjournaal dat hij zijn kinderen altijd de wedstrijd zou laten zien. „Want het is iets unieks, denk ik, als je ziet wat voor impact het heeft op heel het wereldgebeuren. Over het algemeen hebben de meeste kinderen ook vakantie, dus ik zou ze dit niet willen onthouden.”

Staatssecretaris Dekker zei in een reactie tegen de NOS dat hij niet ging beslissen over de bedtijd van de Nederlandse scholier. „Zoals Van Gaal prima in staat is om zelf de opstelling te bepalen, zijn ouders en scholen prima in staat om hier samen uit te komen.”

Uit onderzoek van de Stichting Kijkonderzoek blijkt dat veel leerlingen het voetbal zien. Zo heeft eenderde van alle kinderen tussen 6 en 12 afgelopen zaterdag de voetbalwedstrijd van Nederland tegen Costa Rica gezien. Om 23.00 uur zaten er nog 368.000 kinderen voor de buis. En zij zagen bijna allemaal tegen één uur Tim Krul de laatste penalty tegenhouden.

De ouders op het schoolplein van De Vierambacht in Rotterdam denken er wisselend over of hun kind voetbal mag kijken. De 11-jarige dochter van Johannes Rosa is geen groot voetballiefhebber, „en dat is maar goed ook, want die moet vanavond gewoon op tijd naar bed”.

Moeder Alev Kocak hoopt dat De Vierambacht de leerlingen toestemming geeft om morgen later naar school te mogen komen. Maar dat zit er niet in, zegt leerkracht Melissa Janssen. Toch zijn er verschillende scholen die wel later beginnen. De Rotterdamse Montessorischool heeft bijvoorbeeld een ‘inlooprooster’ voor donderdag. Om uiterlijk 11.00 uur moet iedereen binnen zijn.

Een keer te laat naar bed is niet zo erg, zegt Kristiaan van der Heijden, onderwijsdirecteur orthopedagogie aan de Universiteit Leiden. Maar ouders moeten wel uitkijken. Slaapgebrek is van invloed op het concentratievermogen, werkgeheugen en de impulscontrole, vertelt hij. „En die zijn belangrijk voor hoe goed een leerling functioneert op school.”