Vrouwen in Libië opvallend succesvol

Heeft Libië besloten dat de mannen het verprutst hebben en dat het aan de vrouwen is? Daar lijkt het wel op als je de voorlopige uitslagen van de parlementsverkiezingen van 25 juni bekijkt.

De Nederlandse Libië-expert Yvonne Snitjer telde de stemmen voor vrouwelijke kandidaten en op kwam op 138.777 uit. Dat is meer dan de helft van het aantal stemmen dat mannen kregen: 225.841. Ook loopt een vrouw met het record weg: Hanan Shalouf uit Misrata met 15.882 stemmen.

Dit betekent niet dat Libië het patriarchale juk heeft afgeworpen? Ten eerste staan de vrouwen op een aparte lijst voor 17 procent van de 200 zetels. „Men wilde zekerheid hebben dat er vrouwen in het parlement zouden zitten”, zegt Snitjer. „Maar het quotasysteem werkt nu dus als een rem.”

Toch zou zonder die quota het parlement niet vol vrouwen zitten. „Vrouwen mochten ook meedingen naar algemene zetels maar zij doen dat doorgaans niet”, zegt Zahra Langi, een Libische activiste. In 2012 is het één vrouw gelukt, dit keer niemand.

Een stem voor een vrouw is volgens Langi een „veilige” stem, aangezien het toch maar over 17 procent van de zetels ging. Snitjer ziet het positiever. „Is Libië nu het meest vrouwvriendelijke land ter wereld? Nee. Wel is te zien dat men openstaat voor verandering.”