Verguisde maker van seks-tv

Menno Buch (1951-2014)

De maker van Seks voor de Buch was terug met gevangenisserie.

Menno Buch Foto ANP

Televisiemaker Menno Buch is gisteravond op 62-jarige leeftijd overleden. „Gedwongen door zijn duivelse ziekte heeft hij afscheid genomen van het leven”, zo maakte zijn vrouw bekend. In 2012 werd bij Buch halskanker geconstateerd.

Menno Buch, de broer van de in 2002 overleden schrijver en televisiemaker Boudewijn, werd halverwege de jaren tachtig bekend als pionier van 06-sekslijnen in Nederland. Zijn grootste televisiesucces boekte hij eind jaren negentig met het controversiële programma Sex voor de Buch bij Veronica. Buch liet mensen voor de camera hun seksuele fantasieën verwezenlijken. Ranzig en smakeloos, zeiden de meeste critici. Taboedoorbrekend, volgens de fans. „Het schijnt smakeloos te zijn, maar er is zoveel smakeloos op televisie”, zei schrijfster Yvonne Kroonenberg destijds in de debat. „Geweld is erger: als dat geïmiteerd wordt heb je een probleem. Met seks kun je geen kwaad, zelfs niet met slechte seks.”

De successerie bij Veronica was de opmaat voor tal van televisieprogramma’s, waaronder Buch, De Zomerbuch en Hoe hoort het eigenlijk? (1999) met Theo van Gogh.

Bijna tien jaar lang maakte Menno Buch geen televisieprogramma’s, maar in 2012 begon hij op RTL met de reportagereeks Buch in de Bajes. Vorig jaar kwam er een vervolg met een serie over de grootste vrouwengevangenis van Nederland.

Er komt geen begrafenis of crematie, meldt zijn vrouw in een verklaring. „Hij heeft zijn lichaam aan de wetenschap geschonken.”