Pokkenvirus in oude opslag gevonden

Bij een opruimsessie in het Nationale Instituut van Volksgezondheid in Maryland (VS) hebben regeringsmedewerkers gisteren ampullen met het pokkenvirus gevonden. De monsters zaten in een doos in een vergeten opslagruimte. De zes ampullen met het gevriesdroogde virus waren intact en verzegeld. Ze zijn naar Atlanta gebracht waar het Centrum voor Ziektebestrijding en Preventie test of ze nog kwaad kunnen. Het dodelijke pokkenvirus overleeft bij kou het best. Het was bij de vondst op kamertemperatuur. Het dateert waarschijnlijk uit de jaren 50. Sinds pokken in 1980 uitgeroeid verklaard werden, zijn alleen monsters opgeslagen in zwaarbeveiligde laboratoria in Atlanta en Rusland. In de jaren 90 is in Oost-Europa een vergelijkbare vondst gedaan. Het virus uit Maryland wordt vernietigd. (AP)