Spelers Oranje onthutst over verlies, maar ook trots - Van Gaal: zo dichtbij

De spelers van het Nederlands elftal hebben zeer teleurgesteld gereageerd op de uitschakeling na penalty’s tegen Argentinië, maar zijn ook trots dat Oranje dit WK zo ver is gekomen. “We kunnen niemand iets verwijten, we hebben alles gegeven”, zei Robben na afloop van de halve finale.

Daley Blind treurt na het verlies tegen Argentinie tijdens de halve finale op het WK Voetbal.
Daley Blind treurt na het verlies tegen Argentinie tijdens de halve finale op het WK Voetbal. Foto ANP / Koen van Weel

De spelers van het Nederlands elftal hebben zeer teleurgesteld gereageerd op de uitschakeling na penalty’s tegen Argentinië, maar zijn ook trots dat Oranje dit WK zo ver is gekomen. “We kunnen niemand iets verwijten, we hebben alles gegeven”, zei Robben na afloop van de halve finale.

Wesley Sneijder had moeite om de uitschakeling van het Nederlands elftal op het WK onder woorden te brengen. “Ik weet even niet wat ik moet zeggen. Dit is keihard en doet erg veel pijn”, zei de spelmaker na de verloren penaltyserie. “Ik vond dat wij iets meer verdiend hadden. Volgens mij was er één ploeg die duidelijk op de strafschoppen aanstuurde”, waarmee Sneijder doelde op de vertragende speelstijl van de Argentijnen.

Sneijder miste net als Ron Vlaar in de penaltyreeks. De Argentijnen schoten alles raak. “Dat hoort bij je verantwoordelijkheid nemen”, zei de speler van Galatasaray tegen de NOS over zijn misser. “Dan kan het ook misgaan.”

Van Gaal. Foto AFP / Pedro Ugarte

Van Gaal: nooit gevoel dat Oranje zou verliezen

Bondscoach Louis van Gaal dacht tot het allerlaatst dat Nederland de halve finale van Argentinië zou winnen. “We waren zo dichtbij, maar we scoorden niet. Als het dan penalty’s wordt weet je dat het een loterij is.” Bij de bondscoach overheerste de teleurstelling. “Het gaat in een toernooi alleen om de eerste plaats.”

Over zijn derde wissel twijfelde Van Gaal enige tijd. Uiteindelijk besloot hij kort na het begin van de verlenging Robin van Persie te vervangen door Klaas-Jan Huntelaar. “Ik wilde Van Persie wisselen omdat hij op zijn laatste benen liep en geen aanspeelpunt meer was”, verklaarde de bondscoach zijn keuze. “Ik wilde de wedstrijd voor de strafschoppen beslissen. En ik dacht dat Huntelaar de winnende goal zou maken. Hij viel ook goed in.”

Als hij nog een wissel had gehad, had Van Gaal Tim Krul opnieuw ingebracht voor de penaltyreeks. “Jasper Cillessen speelde een foutloze wedstrijd. Hij was ook opbouwend en tactisch goed, maar Krul is een betere penaltykiller”, legde Van Gaal uit.

Het is voorbij. Jasper Cillessen beseft het. Foto AFP / Francois Xavier Marit

Robben is ‘ongelooflijk trots’ op Oranje

Volgens Arjen Robben mag het Nederlands elftal met opgegeven hoofd terugkijken op het WK in Brazilië. “Natuurlijk overheerst de teleurstelling, maar ik denk dat we heel snel moeten omschakelen. Ik ben zo trots, en dat meen ik serieus, op deze ploeg”, zei Robben tegen de NOS.

Oranje en Argentinië gaven elkaar geen strobreed toe, constateerde Robben. “Het was een prima wedstrijd van ons, we gaven niets weg. Dan komt het op penalty’s aan. Het is een cliché, maar dat hebben zij beter gedaan.” De Argentijnen stuurden duidelijk aan op penalty’s. “Zij deden inderdaad langzaam aan. Het is natuurlijk een wereldploeg, maar wij waren fitter.”

Robben wilde de missers in de strafschoppenserie, Ron Vlaar en Wesley Sneijder, niets kwalijk nemen:

“Je wint met z’n allen en verliest met z’n allen. We kunnen niemand iets verwijten, we hebben alles gegeven. Dit is waardeloos, maar ik meen uit de grond van mijn hart dat we trots kunnen zijn. Als ik kijk naar alle support vanuit Nederland, en al die pleinen die volstonden, ben ik dat zeker.”

De troostfinale tegen Brazilië is er volgens Robben een ‘om des keizers baard’. “Die kan me gestolen worden. Er telt maar één prijs en dat is wereldkampioen worden. Ik wil niet hard zijn, maar deze wedstrijd mogen ze wat mij betreft afschaffen.”

Vlaar: dit is een droom die uiteenspat

Vlaar zag in de halve finale zijn droom uiteenspatten, zo zei hij na afloop. “Ik weet ook wel dat ik goed in de wedstrijd zat, maar uiteindelijk sta je met lege handen”, zei de bedrukte verdediger. “Maar dat is ook topsport. Keihard. Ik heb hier alles voor opzij gezet.”

De eerste helft van Oranje was volgens uitblinker Vlaar niet goed. “We zaten niet echt in de wedstrijd. De tweede helft gingen we beter spelen, maar we hebben niet echt kansen gekregen. Maar zij ook niet. We hadden meer kansen moeten creëren. Misschien met Robben vlak voor tijd.”

Dat Vlaar een penalty nam, kwam omdat Louis van Gaal het hem vroeg. “Hij zei dat ik een goede wedstrijd speelde en ik zei dat ik meer wilde. Toen vroeg hij of ik de eerste wilde nemen.” Voor de verdediger was het duidelijk dat hij die bal zou nemen. “Ik loop nooit weg van mijn verantwoordelijkheid.”

De Vrij: het was heel stil in de kleedkamer

Volgens Stefan de Vrij heerste er een rouwstemming in de Nederlandse kleedkamer na de uitschakeling:

“Het was heel stil. Dat is logisch. Dit is een grote teleurstelling. We hebben heel weinig weggegeven, maar ook weinig gecreëerd. Dit was een wedstrijd die geen winnaar verdiende. Het draaide terecht uit op penalty’s. Helaas staan wij nu aan de verkeerde kant.”

Doelman Jasper Cillessen zat na de verloren strafschoppenserie volledig stuk. De Ajacied wist geen enkele penalty te stoppen en had daar enorm de pee van in. “Ik sta hier met een klotegevoel. Dat is heel simpel.”

Cillessen, die een uitstekende wedstrijd keepte, wil dat Oranje zich revancheert in de troostfinale tegen Brazilië. “Dit is klote, maar we moeten door. We moeten voorkomen dat we twee keer achter elkaar verliezen.”