Speel eens een berg

De ‘features’ van Mountain lezen als een gedicht: tijd gaat voorwaarts; dingen groeien en sterven; de natuur drukt zichzelf uit. Veel meer heeft deze bergsimulator niet te bieden. Een berg hangt in de ruimte, subtiel gevormd aan de hand van drie tekeningen die je bij aanvang moet maken. Als je goed kijkt, zie je boompjes groeien en vuurvliegjes dartelen; af en toe stort er een object op de berg neer. Verder kun je alleen nog synthesizergeluiden maken, die geen gevolgen lijken te hebben voor je rotspartij. Mountain is gemaakt door David OReilly, die ook verantwoordelijk was voor de gamesequenties in Spike Jonzes Her. Maar die segmenten waren beeldje voor beeldje uitgewerkte animaties, geen echte spellen; voor Mountain leerde OReilly werken met gameontwikkelpakket Unity. Het resultaat is fascinerend als bureaubladachtergrond, maar heeft als iOS-app te weinig om het lijf. Te hopen is dat OReilly zich bezint op grotere, serieuzere gameprojecten.

    • Niels `t Hooft