Snowden wil dat zijn Russische visum verlengd wordt

Klokkenluider Edward Snowden spreekt met de Raad van Europa over een videoverbinding over hoe de bescherming van klokkenluiders verbeterd kan worden. AFP / Frederick Florin

Voormalig NSA-medewerker Edward Snowden wil langer in Rusland blijven. Hij heeft daartoe een verzoek ingediend, zegt een van zijn advocaten vandaag.

Het visum van Snowden loopt bijna af: aan het eind van deze maand. Daarom heeft hij de migratiedienst gevraagd zijn visum te verlengen. Vorig jaar strandde de klokkenluider op het vliegveld van Moskou. Hij was op weg van Hong Kong naar Cuba, kort nadat hij de grootschalige spionagepraktijken van de NSA onthulde.

In Rusland verschijnt Snowden nooit in het openbaar. Het is niet bekend waar hij verblijft. Hij praat nooit met lokale journalisten, maar is slechts een aantal keer via een videoverbinding met een publiek verbonden.

Volgens zijn advocaat is al die geheimzinnigheid nodig om zijn veiligheid te waarborgen. Maar critici denken dat Snowden onder surveillance van de Russische geheime dienst leeft.

Snowden kreeg, tegen de zin van de VS in, asiel in Rusland. De VS willen Snowden graag berechten, onder meer voor spionage. Washington heeft zijn paspoort ingetrokken. Minister van Buitenlandse Zaken John Kerry noemde Snowden “een lafaard” en “een landverrader die zijn land veel schade heeft berokkend”.

    • Mirjam Remie