Russische commandant klaagt over laffe mannen in Donbass

De Donbass dreigt de separatistische oorlog tegen Oekraïne te verliezen door een tekort aan dappere mannen. De Russische huurling Igor Strelkov, sinds zondag militair commandant van Donetsk en minister van Defensie van de gelijknamige volksrepubliek, denkt dit probleem op te lossen door de bange mannen in de vechtbare leeftijd een hoger soldij te betalen dan nu.

In een interview voor de televisie van de Volksrepubliek Donetsk deed Strelkov onomwonden zijn beklag over de mannelijke bevolking in de Donbass. „In dit miljoenengebied, waar men wel gewend is aan zware en gevaarlijke arbeid, zijn er heel weinig vrijwilligers die toetreden tot de Landstorm. Als een man een man is, moet hij zijn land verdedigen”, zei Strelkov.

De militaire bevelhebber, die zelf afkomst is uit een voorstad van Moskou en volgens Kiev een agent is van de Russische militaire geheime dienst GROe, wil het gebrek aan moedige mannen op lossen door een „contractleger” te formeren en huurlingen te lokken met een soldij van 5.000 tot 8.000 grivnja (330 tot 530 euro).

Strelkov beklaagde zich voor de ‘staatstelevisie’ van de Volksrepubliek Donetsk ook over de „stemming van de bevolking in de stad”. De burgers van de stad (miljoen inwoners) willen niet geloven dat de Oekraïense krijgsmacht „massabombardementen” en zwaar geschut zal inzetten. De burgemeester van Donetsk heeft daar Kiev om gesmeekt. De legerleiding heeft ook beloofd dat ze zich zal beperken tot een blokkade. Volgens Strelkov is het naïef om daarop te vertrouwen.

„Ik wil niemand bang maken, maar zonder reële hulp van Rusland” is een nederlaag nu onafwendbaar, aldus Strelkov voor het Eerste Republikeinse Televisiekanaal. „Als Rusland directe hulp afwijst, zal de junta [term voor de regering van president Porosjenko] al zijn arsenaal inzetten. Vooral omdat de junta de beslissingen niet neemt. Dat doen zijn aan overkant van oceaan” in de Verenigde Staten.

Strelkov legt zich niet neer bij de mentaliteit van de bevolking. De Rus heeft vandaag de staat van beleg in het oorlogsgebied afgekondigd. Hij sprak de hoop uit dat de bevolking hem en andere separatisten daarbij „steunt”.

    • Hubert Smeets