Opeens tuimelen de tech-aandelen omlaag

Wat gebeurde er in Amerika terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

De koers van Twitter tuimelt met meer dan 7 procent naar beneden. Netflix verliest 3.8 procent.  Facebook daalt met 3,7 procent. Splunk verliest meer dan10 procent aan waarde. Tesla? 2,5 procent.

Het was een slachting, dinsdag in New York. Met de tech-aandelen in de verliezersrol. Heel Wall Street had een zware dag, maar de zogenoemde momentum stocks – de aandelen van hoogvliegende technologiebedrijven – leden in het bijzonder onder… ja, onder wat?

Twitter avatar jmcduling John McDuling This happened today and nobody has a convincing explanation for it http://t.co/kWyIMy6tQj http://t.co/FtotYZkc1f

De Wall Street Journal speculeert dat beleggers reageren op enkele analisten die hebben gewaarschuwd voor oververhitting. De Dow Jones-index brak vorige week een record (17 duizend) en nu is ademruimte nodig, vindt analist Jeffrey Saut. Bloomberg News citeert kenners die een ‘ernstige pullback’ voorzien.

Quartz brengt in herinnering dat de meest riskante, meest opwindende aandelen, die tevens het snelst winst maken, altijd de hardste klappen krijgen als de beurs het minder doet. Nu, dus.

Taylor Swift zingt, ja, maar ze opinieert ook

Nog een keer Quartz, want daar durft een journalist die het bedrijfsleven covert het op te nemen voor Taylor Swift. Ja, díe Taylor Swift, van de honderden miljoenen verkochte platen, de zeven Grammy’s, de 64 miljoen dollar die ze in 2013 verdiende – de populairste pomuzikant op aarde. Want zij was het die deze week een opinie-artikel in de Wall Street Journal schreef. Muziek mag niet gratis zijn en de muziekindustrie is helemaal niet dood of stervende, vindt zij. Het gaat goed, er is hoop! (Het stuk is al dagen het best gelezen verhaal op wsj.com.)

De kritiek kwam snel los: van vinnig (bij Gawker) tot structureel (bij Vox). Steeds komt het er op neer dat Swift geen proza kan schrijven én niet weet waar ze het over heeft. Los van die eerste observatie is de tweede aanmatigend, vindt Quartz. Neerbuigend en absurd.

Swift heeft gelijk, vindt de site: “Er zal altijd een markt zijn voor emotie.”

Dit keer wint de vermeende crimineel

Aan elke streak moet een einde komen. De Brazilianen wonnen 42 maal tijdens thuis totdat ze de Duitsers tegenkwamen; de New Yorkse officer van Justitie wist 85 maal veroordelingen (of schikkingen) af te dwingen wegens voorkennisghandel op de beurs. Beide streaks zijn dinsdag abrupt gestopt.

Een jury heeft Rengan Rajaratnam vrijgepleit van de aantijging van handel met voorkennis. Verrassend is dat oordeel, want broer Raj Rajaratnam zit voor elf jaar in de cel wegens dezelfde beschuldiging. Rengan zou zijn broer hebben bijgestaan, en vertrouwelijke informatie hebben gebruikt om winst te maken.

Het verlies is pijnlijk voor hoofdaanklager Preet Bharara. Hij is actief op jacht naar wittenboordencriminelen. Zijn succes was voor velen een teken dat ze op Wall Street een beetje rustig moeten – en zullen – doen. Dit verlies kan dat wel eens veranderen. “Een duidelijke boodschap dat juries tot een niet-schuldig vonnis willen en kunnen komen als ze vinden de overheid onvoldoende bewijs heeft laten zien”, aldus advocaat Greg Little.

    • Diederik van Hoogstraten